2p

Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 

  • A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
  • Mark Rutte holland miniszterelnök lesz a következő NATO-főtitkár, miután Klaus Iohannis román elnök visszalépett a versenytől.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök mai vietnami látogatásán elmondta, hogy Moszkva és Hanoi egy általa megbízhatónak nevezett biztonsági architektúra kiépítésében érdekelt az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Putyin azt is elmondta, hogy az orosz vállalatok készek beruházni vietnami cseppfolyósított földgáz-projektekbe.
  • A dél-koreai elnöki hivatal elítélte az Oroszország és Észak-Korea között létrejött megállapodást, amely kölcsönös védelmi segítségnyújtást ígér háború esetén, és kijelentette, hogy az ország újragondolja politikáját, amely szerint Ukrajnának nyújtott támogatását, miszerint jelenleg halált nem okozó szállítmányokra korlátozza.

Ukrán katona egy CV90-es (Combat Vehicle 90) gyalogsági harcjárműben a frontvonal közelében a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2024. június 18-án
Ukrán katona egy CV90-es (Combat Vehicle 90) gyalogsági harcjárműben a frontvonal közelében a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2024. június 18-án
Fotó: MTI/AP

  • Négyen meghaltak és négyen megsebesültek Donyeck északi részén az orosz lövöldözés következtében – közölte egy ukrán tisztségviselő.
  • Az orosz rakéta- és dróntámadások „jelentős” károkat okoztak egy hőerőműben, és áramkimaradást okoztak az elektromos hálózatban. Áramellátás nélkül maradt a dél-ukrajnai megyeszékhelyű Herszon város is a csütörtöki orosz ágyúzások miatt - közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.
  • Denys Shmyhal, ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy Kijev és az EU „egy évvel meghosszabbította a teherszállítás liberalizációjáról szóló megállapodást, amely automatikusan meghosszabbodik 2025 végéig”.
  • Az EU-nagykövetek megállapodtak az Oroszországot célzó 14. szankciócsomagról.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, hogy „hálás Zambiának, amiért csatlakozott a békecsúcs közleményéhez, és támogatja a fenntartható, átfogó és igazságos béke elérésére irányuló erőfeszítéseket”. (The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!