2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kedd délelőtt még nem tudni, összehívják-e az Országgyűlést rendkívüli ülésre, hogy szavazzanak Svédország csatlakozásáról a katonai tömbhöz.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a menetrendje a svéd NATO-csatlakozás magyarországi ratifikálásának azt követően, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök közölte, ő is támogatja a skandináv állam belépését a katonai tömbbe. Ha erre a török parlament is áldását adja, akkor Magyarország lesz az egyetlen NATO-tag, ahol ez a – Szijjártó Péter szavaival – „technikai kérdés” nem oldódott meg.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kezet fog Ulf Kristersson svéd kormányfővel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár társaságában. A török elnök már áldását adta a skandináv állam NATO-csatlakozására. Fotó: MTI / EPA pool / Filip Singer
Recep Tayyip Erdogan török elnök kezet fog Ulf Kristersson svéd kormányfővel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár társaságában. A török elnök már áldását adta a skandináv állam NATO-csatlakozására. Fotó: MTI / EPA pool / Filip Singer

A parlament tavaszi ülésszaka ugyanis befejeződött, az előterjesztés a honatyák előtt van, azonban a szavazásra még nem került sor, és jelen állás szerint őszig nem is lesz rá lehetőség. A HVG utánajárt, mik a kormányzat és a kormánypártok tervei, szeretnének-e az ügyben rendkívüli ülést összehívni, ám a lap egyelőre sem a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, se a Fidesz-frakciótól nem kapott választ.

Németh Zsolt viszont, aki az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a lap kérdésére úgy felelt,

„a miniszterelnök nyilvánvalóan egyeztet erről Erdoğan elnök úrral, aztán közli majd a kormány álláspontját”.

A magyar Kormányfő ugyanis reggel ugyancsak a vilniusi NATO-csúcsra utazott.

A magyar kormány nevében Gulyás Gergely kancelláriaminiszter többször is kijelentette, támogatják Svédország csatlakozását, egy március végi Kormányinfón például azt mondta, reményeik szerint sor kerül a ratifikációra a parlament tavaszi ülésszakának végéig. A kancelláriaminiszter legutóbb a múlt heti Kormányinfón kapott ilyen kérdést, akkor azt mondta,

„Magyarország nem fogja blokkolni Svédország NATO-csatlakozását”.

A svéd NATO-csatlakozást a parlamenti pártok közül csak a Mi Hazánk utasítja el, tehát nemhogy kétharmados, de inkább négyötödös többséget kapna a szavazáson. Ennek ellenére a csatlakozási jegyzőkönyv hazai kihirdetése rétestésztaként nyúlik. A HVG azt írja, sajtóinformációk szerint a kormánypári frakciók állítólag már régen átengedték volna a témát, ám „odafentről”, a Karmelitából mondtak nemet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!