3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A svájci békekonferenciáról kiszivárgott egy nyilatkozatterv, ami nem ígér túl sokat. Közben a résztvevők három munkacsoportot alkotnak. Összefoglaló.

  • Vasárnap három munkacsoportot alakítanak a svájci békecsúcson: a nukleáris biztonsággal és védelemmel, a humanitárius kérdésekkel, valamint az élelmezésbiztonsággal és a fekete-tengeri hajózás szabadságával foglalkoznak ma. Több mint 90 ország vesz részt a hétvégi svájci békecsúcson - Kína viszont nem vesz részt rajta, Oroszországot meg sem hívták, így nagy áttörésre nem számítanak a szakértők.  A csúcstalálkozó végleges nyilatkozatának a Reuters által látott tervezete "háborúnak" nevezi az orosz inváziót - miközben Moszkva egyébként elutasítja ezt a jelzőt, különleges katonai műveletnek nevezik a hadműveletet, a Nyugat elleni szélesebb körű küzdelem részének tekintve azt.  A nyilatkozatterv felszólít arra, hogy állítsák vissza Ukrajna ellenőrzését a zaporizzsjai atomerőmű és az azovi tengeri kikötők felett. 
  • A Reuters közzétette a teljes, meglehetősen rövid nyilatkozattervet is - ez számos kényes kérdéssel nem foglalkozik, például hogy milyen lehet Ukrajna háború utáni berendezkedése, hogy Ukrajna csatlakozhat-e a NATO-hoz, vagy hogy hogyan lehetne kezelni a csapatkivonásokat mindkét oldalról.
  • Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli a csúcson.
  • Az Egyesült Államok több mint másfél milliárd dollárt ajánlott fel Ukrajna számára humanitárius segélyként és az energiaellátás javítására - jelentette be Kamala Harris alelnök, miután találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel a Svájcban rendezett békekonferencián. Az alelnök bejelentése szerint 824 millió dollárt szánnak az ukrán energiainfrastruktúra helyreállítására és egyéb energiaszükségletek kielégítésére. 379 millió dollár humanitárius célokat szolgál, így élelmiszer- és vízellátást, menedékhelyek kialakítását, valamint egészségügyi szolgáltatásokat tartalmaz. Az amerikai kormányzat 300 millió dollárt nyújt Ukrajnának polgári biztonsági célokra, ide értve a bűnüldöző szervek anyagi támogatását.
  • Az Ukrajnát ért orosz támadásokban három ember meghalt, hat pedig megsebesült az elmúlt nap folyamán - jelentették a regionális hatóságok június 16-án.Oroszország összesen kilenc ukrajnai területet - Csernyihiv, Szumi, Poltava, Luhanszk, Zaporizzsja, Herszon, Dnyipropetrovszk, Harkiv és Donyeck - vett célba. Az utóbbi két régióból áldozatokról számoltak be.
  • Oroszországban közben kisebb túszdráma zajlik. Hat fogvatartott, akik közül néhányan kapcsolatban álltak az ISIS-szel, túszul ejtették az őröket egy előzetes letartóztatási központban Rosztovban. A férfiak, akik között vannak olyanok is, akiket már elítéltek terrorcselekmények miatt, kiütötték cellájuk egyik ablakának rácsait, és behatoltak egy őrszobába, ahol legalább két börtönőrt túszul ejtettek. Összefoglalónk megjelenésének idején érkezett a hír: fegyverropogás hallatszik a helyszínen.
  • Nyikita Cicsaji orosz fotós, aki a News.ru orosz hírportálnak dolgozott, meghalt egy ukrán dróntámadásban a Donbaszban - jelentette a hírportál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!