2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Azerbajdzsán kedden „terrorelhárító akciót” indított a szakadár Hegyi-Karabah ellen. Az örmény hatóságok szerint nincs sem katonai személyzete, sem felszerelése a térségben.

Hegyi-Karabahban ismét ropognak a fegyverek. Fotó: EPA / MAXIM SHIPENKOV
Hegyi-Karabahban ismét ropognak a fegyverek. Fotó: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Azerbajdzsán kedden katonai akciót indított a szakadár Hegyi-Karabah régió ellen. A védelmi minisztérium bejelentése szerint „terroristaellenes akcióról” van szó.

A tárca közleményében részletekre nem tért ki, csak annyit közölt: a „terrorelhárító művelet” néhány órával azután kezdődött, hogy négy katona és két polgári személy örmény diverzáns akcióval elhelyezett aknák miatt életét vesztette Hegyi-Karabahban. A közlemény szerint Baku tájékoztatta Oroszországot és Törökországot a hadműveletről.

Hegyi-Karabahban akkor lesz béke, ha az örmény katonák elhagyják a térséget és a szakadár helyi hatóságokat feloszlatják – közölte az azeri külügyminisztérium, miután a bakui védelmi minisztérium bejelentette: katonai műveletet indított az örmények lakta szakadár enklávé ellen.

Megszólaltak a légvédelmi szirénák Hegyi-Karabah fővárosában, Sztepankertben, ahol ágyúzás hangja is hallatszik, a szakadár köztársaság védelmi tisztviselői pedig arról számoltak be, hogy az azerbajdzsáni haderő a teljes arcvonalon tüzérségi támadásokkal sértette meg a tűzszünetet.

Az örmény védelmi minisztérium közölte, hogy nincs katonai személyzete, sem felszerelése Hegyi-Karabahban.

Oroszország a hegyi-karabahi vérontás leállítására szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Oroszország aggódik a helyzet eszkalációja miatt, és az orosz békefenntartók folytatják küldetésüket a térségben.

A térségben eddig is tapasztalható feszültségről a szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunkon, a Privátbankáron a közelmúltban Káncz Csabának jegyzete is jelent meg, mely ide kattintva olvasható (https://privatbankar.hu/cikkek/makro/amerika-kozbelep--etnika-tisztogatas-fenyeget-europa-hataran.html).

(BBC, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!