5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mellément az egyik orosz dróntámadás, Románia területén csapódtak be. Ukrán forrásokon megjelent egy állítólagos orosz dokumentum, amely szerint a moszkvai kormány szeptember közepén a tavaly őszi után újabb mozgósítást rendel el. 

 • Becslések szerint az elmúlt hónapokban orosz területen, illetve a Krímben megsemmisített orosz haditechnika összértéke 1,2 milliárd dollár volt. Ez a videóval megerősített találatokat jelenti. 
 • A román védelmi minisztérium közleményt adott ki arról, hogy az ukrán gabonaraktárakat támadó orosz drónok Románia területén csapódtak be. Bukarest szerint ez nem jelent közvetlen katonai fenyegetést az országra. A támadás célpontja Reni kikötő volt, amit a román kormány elítél. 

Eltévedt orosz drónok csapádtak be román területen.
Eltévedt orosz drónok csapádtak be román területen.

 • Egyes források szerint az ukrán hadsereg tengeri támadást indított a Kinburn-félsziget, azaz Herszon megye legnyugatibb nyúlványának visszafoglalására. Az ukránok folyamatosan támadják a levegőből a megye nyugati részét.
 • Ukrán és orosz bloggerek azon lamentálnak, hogy a három drón, amelyet az orosz légvédelem augusztus végén lelőtt, valójában nem a Kercsi-szoroson átívelő hidat támadta, hanem egy orosz hadihajót ettől délre 20 kilométerre. Találgatások szerint a drónokat vagy a szomszédos orosz területről vagy a Krímből indították.
 • Az ukrán csapatok tovább bővítették a Robotinénál kialakított hídfőjüket. Délkeleti irányban Verbove falu felé haladva mélyen behatoltak az oroszok védelmi rendszerének fő vonalába. Bahmuttól délre visszafoglalták Klisiivka települést, amit az oroszok ágyúznak, hogy megsemmisítsék az ott tartózkodó ukrán gyalogságot. 
 • A megszállt Donyeck megyében az ukrán hadsereg sikeresen támadott drónokkal egy üzemanyagraktárat szeptember első napjaiban.
 • Ukrán forrásokon megjelent egy állítólagos orosz dokumentum, amely szerint a moszkvai kormány szeptember közepén a tavaly őszi után újabb mozgósítást rendel el. Összesen 110 ezer embert akarnak besorozni az orosz hadseregbe, ha a hír igaz. 
 • Az ukrán hadsereg a déli fronton a nyár elején indult támadása során szeptember elejéig 250 négyzetkilométer területet szabadított fel (Ez nagyjából Budapest területének fele.) 
 • Ukrajna várhatóan szeptemberben megkapja az első amerikai Abrams harckocsikat, a legénység kiképzése Németországban befejeződött.
 • India csökkentette olajvásárlásait Oroszországtól és növelte beszerzéseit Szaúd-Arábiától.
 • Az Európai Unió külkereskedelmében két százalék alá csökkent az orosz export-import aránya 2013 második negyedévében. A háború előtt az orosz import aránya 7-10 százalék volt az exporté 4-6 százalék. 
 • Egy cseh civil szervezet feljelentést tett a rendőrségen az osztrák Raiffeisen Bank ellen azzal váddal, hogy oroszországi tevékenysége közvetve a terrorizmust finanszírozza. 
 • Tobias Billström, Svédország külügyminisztere kifejezte kormánya reményét, hogy a török parlament októberben kezdődő őszi ülésszakán elfogadja Svédország  csatlakozását a NATO-hoz.
 • Egy beszámoló szerint Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke azt mondta, hogy hamarosan találkozik kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel, bár erről még hivatalos tájékoztatás nem érkezett. 
 • Putyin a török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy heteken belül elindulnak az ingyenes orosz gabonaszállítmányok hat afrikai országba. Összesen ötvenezer tonna orosz gabonáról van szó.
 • Az úgynevezett Z-bloggerek, azaz az háborút támogató orosz influencerek rendkívül jól keresnek az internetes hirdetésekből, miután több millióan követik a posztjaikat – írta a BBC saját kutatásaira alapozva. A legismertebb bloggerek posztonként 48-70 ezer rubelt (177-260 ezer forint) tehetnek zsebre, miközben havi átlagkereset Oroszországban 66 ezer rubel (244 ezer forint). A kevesebb követővel rendelkezők is megkereshetnek posztonként közel 40 ezer forintnak megfelelő összeget.
 • Alekszandr Hodarkovszkij zászlóaljparancsnok arra panaszkodott, hogy a Zaporizzsja és Donyeck tartományok határán harcoló orosz erőknek nincs elég lőszerük, hogy megfelelően viszonozzák az ukrán tüzérségi csapásokat – derült ki a washingtoni Institute for the Study of War (ISW) egyik jelentéséből, amit a Newsweek idézett. Hodarkovszkij egysége Novomajorszke település visszafoglalását próbálja megakadályozni.
 • Szintén az ISW ír arról, hogy a zaporizzsjai front déli szakaszán szolgálatot teljesítő orosz parancsnokok állítólag továbbra is volt főnökük, Ivan Popov vezérőrnagy tanácsait kérik a teendőkről. Ha igaz a hír, amit orosz háborúpárti bloggerek terjesztenek, az azt jelenti, hogy megbomlott a bizalom az orosz katonai vezetési lánc tagjai között. Popovot néhány hónapja azért távolították el posztjáról, mert azt mondta, hogy az utánpótlás akadozása felér azzal, mintha az orosz hadvezetés hátba támadná a saját katonáit.
 • Az orosz egyetemek felvettek 8500 háborús veteránt vagy a gyermekeiket - jelentette be Dmitrij Csernyisenko miniszterelnök-helyettes. A kormány egy a teljes létszám tíz százalékát elérő kvótát hozott létre számukra.
 • Egy független vizsgálóbizottság megállapította, hogy Dél-Afrika nem szállított fegyvereket Oroszországnak - jelentette ki Cyril Ramaphosa, az ország elnöke. Korában a pretoriai amerikai nagykövetség vádolta ezzel az orosz-ukrán háborúban hivatalosan semleges Dél-Afrikát. A követség szóvivője most azt mondta: értékelik, hogy a pretoriai kormány komolyan veszi a dolgot, de nem kívánják kommentálni a vizsgálat eredményét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!