2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez már a 14. szankciócsomag Oroszország ellen, amit Magyarország is elfogadott - ezúttal azonban a gázszállításokat is érinti a pakk. Azt kértük cserébe, hogy hagyják békén Paks II-t.

Az EU nagykövetei az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul egy erőteljes és jelentős 14. szankciócsomagról állapodtak meg. A csomag új, célzott intézkedéseket tartalmaz, és a kiskapuk bezárásával maximalizálja a meglévő szankciók hatását - tette közzé az X közösségimédia-platformon az EU soros belga elnöksége. 

A Politico értékelése szerint az, hogy ezúttal a jövedelmező gázágazatra is kiterjednek a szaknciók, korábban elképzelhetetlen lépés - és euró-százmilliókat vonhat ki Moszkva hadipénztárából.

Németország és Magyarország is ellenkezett, de beadták a derekukat

Az uniós nagykövetek csütörtök délelőtt hozták meg a döntést, miután Németország és Magyarország kemény ellenállása hetekig megakasztotta a megállapodást - bár a csomag különböző részei miatt. 

A szankciók továbbra sem érintik az EU-ba irányuló orosz folyékony földgáz (LNG) exportjának nagy részét. Ehelyett megtiltják az uniós kikötők számára, hogy az orosz cseppfolyósított földgázt a beérkezést követően továbbértékesítsék, és blokkolják az Oroszország által tervezett sarkvidéki és balti-tengeri LNG-terminálok finanszírozását. 

A Politico kommentárja szerint Magyarország elvből ellenzi a legtöbb további orosz energetikai szankciót, így az ellenállás ezen a vonalon várható volt. Németország ellenállása azonban meglepetésként hatott. Aggályaik nem is a gázzal kapcsolatosak, hanem az uniós exportőrökre vonatkozó új kötelezettségekkel kapcsolatosak. Végül a tárgyalófelek engedtek Németország aggodalmainak, és a lehetséges hatások tanulmányozásáig eltekintettek egy olyan záradéktól, amely az uniós kisvállalkozásoknak okozott volna kárt. Más források szerint pedig Magyarország a maga részéről azért támogatta az LNG-tilalmat, miután biztosítékot kapott arra, hogy az Oroszország bevonásával épülő Paks II. atomerőmű bővítése nem kerül szankció alá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!