3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Zelenszkij szerint Ukrajna légvédelme csak egynegyede az elégégesnek, Putyin meg akarja osztani a Nyugatot. Háborús összefoglaló reggel. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország e havi offenzívája az északkeleti harkovi régióban csak az „első hullám” lehet, és az orosz csapatok Harkiv városát célozhatják meg. 
  • Zelenszkij szerint a helyzetet a régióban, ahol Oroszország több határ menti falut elfoglalt, „ellenőrzik”, de „nem stabilizálták”, miután Ukrajna erősítést küldött. Az elnök elmondta, hogy az orosz csapatok 5-10 km-re hatoltak be az északkeleti határ mentén, mielőtt az ukrán erők megállították őket.
  • Oroszország pénteken újabb csapásokat mért Harkivre, amelyekben legalább három ember meghalt és 28-an megsebesültek – mondta a város polgármestere, Igor Terekhov. A harkovi régió kormányzója, Oleg Szinegubov azt mondta, hogy az orosz erők megpróbálják bekeríteni Vovchanszkot, egy szinte elhagyatott várost a határ közelében. Az orosz csapások Vovchanszkban egy embert öltek meg.
  • Moszkva csaknem 70 kilométerrel bővítette az aktív harcok területét azzal, hogy megindította offenzíváját Harkiv térségében – közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főnöke. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter gitározik a The 1999 zenekarral, amely Neil Young Rockin' in the Free World című számát adja elő a kijevi Barman Dictat bárban 2024. május 14-én
Antony Blinken amerikai külügyminiszter gitározik a The 1999 zenekarral, amely Neil Young Rockin' in the Free World című számát adja elő a kijevi Barman Dictat bárban 2024. május 14-én
Fotó: MTI/AP

  • Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a Harkiv régióban előrenyomuló orosz erők „ütközőzónát” hoznak létre az orosz határrégiók védelmére, de kijelentette, hogy Harkiv város város elfoglalása nem része Moszkva jelenlegi tervének. Az orosz elnök, aki egy kínai állami látogatása alkalmával tartott sajtótájékoztatón kifejtette a megjegyzéseket, azt mondta, hogy a közelmúltban Harkiv régióba való behatolás válasz az orosz határ menti régiók, például Belgorod ukrán lövöldözésére.
  • Egy ukrán dróntámadásban egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült Belgorod régióban – közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója pénteken. Az orosz védelmi minisztérium később arról számolt be, hogy a légvédelmi egységek 14 Ukrajnából származó többszörös kilövésű rakétát tartóztattak fel és semmisítettek meg. Egy hatalmas ukrán dróntámadás a Krím ellen péntek hajnalban áramkimaradást okozott Szevasztopol városában, és felgyújtott egy finomítót Oroszország déli részén.
  • Zelenszkij elismerte, hogy az ukrán hadseregnek több katonára van szüksége az erők moráljának javításához. „A tartalékokat fel kell töltenünk. Sok ukrán katona több mint két éve harcol anélkül, hogy elbocsáthatták volna. A hadsereg küzd a toborzásért, miközben a harcosok egyre kimerültek és dühösek a rotáció hiánya miatt. „Ezt azért kell tennünk, hogy a srácok normálisan forogjanak. Akkor a moráljuk javulni fog” – mondta Zelenszkij.
  • Zelenszkij szerint Ukrajnának csak egynegyede van meg a szükséges légvédelemnek, és több mint száz repülőgépet kért az orosz légierő ellensúlyozására. „Ahhoz, hogy Oroszország ne rendelkezzen légi fölénnyel, flottánknak 120-130 modern repülőgéppel kellene rendelkeznie… hogy megvédjük az eget 300 [orosz] repülőgéppel szemben” – mondta.
  • Putyin a tömeges migráció fenyegetésének fegyverkezésére törekszik, hogy megosztja és gyengítse Európát - mondta Kaja Kallas észt miniszterelnök pénteken, és elismerte, hogy Európa egyes országai nem látják ugyanígy az ukrán vereség veszélyét. "Nem látják és nem hiszik el, hogy ha Ukrajna elesik, Európa veszélybe kerül, egész Európa, talán néhány ország, de nem egész Európa." (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!