2p

Ezek voltak a szombati nap főbb történései.

  • Az Európai Unió országai a jövő héten hivatalosan is jóváhagyhatják a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával. Az EU-elnökséget június 30-áig betöltő Belgium (július 1-jétől Magyarország jön) közölte, hogy a tagállamok megegyeztek a tárgyalási keretről. Volodimir Zelenszkij „történelmi lépésnek” nevezte a csatlakozási tárgyalások megkezdését. „Ukránok milliói, sőt népünk generációi valósítják meg európai álmukat” – tette közzé az ukrán elnök az X-en.
  • Egy orosz bomba két embert megölt, hármat megsebesített egy kelet-ukrajnai város lakónegyedében – közölte a donyecki regionális ügyészség. Öt ötemeletes épület és hat ház sérült meg a bomba következtében pénteken Selydove-ban, mintegy 14 kilométerre a frontvonaltól – közölték a Telegramon.
  • Ukrajna bejelentette, hogy erősítést küld Chasiv Yarba, amely a donyecki régió egyik sürgős, stratégiai domboldalán fekvő városa, elveszítése ugyanis felgyorsíthatná az oroszok előrenyomulását az ipari területen.

Volodimir Zelenszkij „történelmi lépésnek” nevezte az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését
Volodimir Zelenszkij „történelmi lépésnek” nevezte az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését
Fotó: president.gov.ua

  • A Fehér Ház közölte, hogy az Egyesült Államok a gyártósorról legördülő legújabb Patriot rakétákat Ukrajnába küldi azon országok helyett, amelyek megrendelték azokat. Ugyanakkor a Pentagon jóváhagyta, hogy Ukrajna az Egyesült Államok által szállított rakétákat használjon Oroszországon belüli célpontokkal szemben, nem csak az északkelet-ukrajnai Harkiv régióhoz közeli frontvonalakon.
  • Volodimir Zelenszkij intézkedéseket jelentett be Ukrajna energiarendszerének védelmére, ideértve az orosz tüzek alatt álló erőművek védelmét, valamint az alternatív és megújuló energiaforrások fejlesztését. Hivatalos adatok szerint március óta a drón- és rakétacsapások a termelőkapacitás felét tönkretették. A csütörtökre virradó éjszakai támadások négy régiót értek el, és több mint 218 ezer fogyasztó maradt áram nélkül – közölte az Energiaügyi Minisztérium.
  • Az orosz bűnüldöző hatóságoknak többet kell tenniük azért, hogy megvédjék a civileket az ukrajnai harcokból hazatért volt elítéltekkel szemben – jelentette ki az orosz parlament alsóházának egyik tagja. Nina Ostanina, a kommunista párt egyik képviselője, akit a nyugati országok szankcionáltak Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója miatt, a gazeta.ru lapnak azt mondta, hogy a leszerelt katonákat érintő erőszakos bűncselekmények „még több lesz”, ha a hatóságok nem lépnek fel.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!