4p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gyorsított eljárásban találta meg a Szépművészeti Múzeum a novemberben nyíló Munkácsy-kiállításon bemutatandó festmények szállítását végző céget, amely közel 130 millió forintért vállalta el a feladatot. 

A 2024. november 26. és 2025. március 30. között rendezendő "Egy világsiker története" című kiállítás (melynek munkacíme „Munkácsy 180”) a festő jól ismert fő művei mellett a köztudatban kevésbé lévő, idehaza ritkán vagy szinte sosem látott alkotásaiból is válogatást ad. A magángyűjteményekből és külföldről kölcsönzött, rejtőzködő remekműveken keresztül szeretné megvilágítani azokat a társadalom- és kultúrtörténeti tényezőket, amelyek hozzájárultak hírnevéhez és a máig töretlen Munkácsy-kultusz kialakulásához.

Budapestre utazik például a Debreceni Déri Múzeumból Munkácsy Golgotája, a Krisztus-trilógia legnagyobb méretű darabja is a Szépművészeti Múzeumba.

A Golgotát a magyar állam 2019 januárjában vásárolta meg Pákh Imrétől 3 milliárd forintért. 

A festmény egynapos pihentetés után a hengerre tekert festményt klimatizált ládába helyezve emeli majd ki egy daru a kupolaterem ablakán, majd műtárgyszállításra alkalmas kamion viszi a Szépművészeti Múzeumba.

Munkácsy Mihály: Honfoglalás című festményét a parlamentből kell átszállítatni
Munkácsy Mihály: Honfoglalás című festményét a parlamentből kell átszállítatni
Fotó: MTI

A nagyívű kiállítást azonban megelőzik olyan logisztikai feladatok is, mint hogy az értékes műtárgyakat hazai és külföldi helyszínekről a múzeumba szállítsák.

Összesen 15 darab (13+2 opciós) műtárgyat kell megbízhatóan odaszállítania a feladatra a gyorsított eljárásban kiírt közbeszerzés nyertesének, a Svájcban élő magyar tulajdonos által vezetett Hungart Logistic Kft.-nek összesen 321 458 euró értékben, ami jelenlegi árfolyamon közel 128,5 millió forintra rúg.

A Hungart Logistic régi motoros a minőségiműtárgy-szállítmányozásban, sőt, ők voltak az első cég, amely ezzel foglalkozott Magyarországon.

A gyorsított eljárásra azért volt szükség, mert Munkácsy: Honfoglalás című festményét az Országház egyik kiemelt, reprezentatív teréből kell elszállítani. A szállítást megelőzően a festmény becsomagolása több napot vesz igénybe, amelynek pontos dátumát a Szépművészeti Múzeum rajta kívül álló körülmények miatt nem tudja előre, azonban erre akár már októberben is sor kerülhet.

Ezért volt szükséges, hogy mielőbb megkössék a szállítmányozási szerződést. Vagyis, hogy amennyiben az Országház egy korai dátumot tűz ki a szállításra, az biztonságosan megvalósulhasson. Mindezekre tekintettel a Kbt. 81. § (7) bekezdésben foglalt határidők nem lennének betarthatóak, ezért gyorsított eljárást indított az Ajánlatkérő.

A festményeket a különböző helyszínekről Budapestre, majd Budapestről vissza kell szállítania a cégnek. A 15 darab szállított műtárgy össz-biztosítási összege – opció nélkül – megközelíti a nettó 6 milliárd forintot. (A műtárgyak legmagasabb egyedi biztosítási értéke eléri a nettó 3 milliárd forintot).

A festmények oda- és visszaszállítása az Egyesült Államokból, Franciaországból és Magyarországról történik. A cég tehát vállalja a közúti és légi fuvarozást, biztosítja a műtárgyak biztonságos és sérülésmentes szállításához szükséges bérládákat, csomagolóanyagokat és a csomagolási munkát, figyelemmel az akklimatizációra is.

Ezen kívül gondoskodik éjszakai biztonsági parkolásról őrzött területen, a festmények fel- és lerakodásáról (szükség esetén daruzással), azoknak a múzeumon belüli mozgatásáról, majd ott a kicsomagolásáról. Elvégzi a teljes körű vámügyintézést (szükség esetén vámgaranciára kiterjedően is), a kiviteli engedélyek ügyintézését, és fegyveres/biztonsági kíséretet is biztosít.

Munkácsy Mihály neve az elmúlt napokban megjárta a sajtót, ugyanis nagy port kavart annak a hírnek kapcsán, hogy a Mol 27 milliárd forintért venné meg a magyar állam és a Mol közös alapítványa Munkácsy Mihály festményeinek nagy részét. Azóta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Mol-Új Európa Alapítvány kuratóriumi tagja az atv.hu-nak azt mondta: "Szó volt róla, de nincs semmilyen döntés Munkácsy festmények megvásárlásáról, sem egy közép-európai kortárs múzeum létrehozásáról. Idén nem is lesz döntés".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!