8p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Londont a közelmúltban ellepték az új Banksy-alkotások, izgalmas felfedeznivalókkal gazdagítva a városi szubkultúrát. Ám az ismert graffitiművész fanatikus rajongói és irigyei is akcióba léptek. Előbbiek elkezdték ellopni, utóbbiak pedig megrongálni a nem kizárólag eszmei értéket képviselő falfestményeket. Egy eredeti Banksyért a műgyűjtők ma már dollármilliókat fizetnek. Mutatjuk a legdrágább, aukción elkelt darabokat.

A szatirikus társadalomkritikájáról és jellegzetes ábrázolásmódjáról ismert brit graffitiművész és aktivista, Banksy munkásságát világszerte hisztérikus érdeklődés övezi. A művészt azoknak sem kell bemutatni, akik nem mozognak otthonosan a graffiti és street art világában, Banksy neve ugyanis az elmúlt két évtizedben fogalommá vált. A személye körüli hype-ot növeli a tény, hogy kezdetektől fogva következetesen kerüli a nyilvánosságot és óvja személyazonosságát. Éppen ezért kültéri alkotásait az éj leple alatt fújja fel a kiszemelt városi felületekre: falakra vagy éppen hidakra. Ennek ellenére vagy pont ezért rajongótábora mára sokmilliósra duzzadt. A "kemény mag", a leghűségesebb Banksy-fanok többszáz kilométert is képesek utazni azért, hogy egy-egy új alkotását személyesen is lecsekkolhassanak és fotózhassák.

Egy eredeti Banksy értékét jelzi, hogy mekkora közfelháborodást váltott ki London-szerte, amikor néhány napja egy maszkos férfi taggelte, vagyis lefújta a művész új alkotásainak egyikét, a londoni állatkert falára festett orrszarvút, ami az utcán elhelyezett, összetört, ezüst színű Nissan Micrára kapaszkodik fel. Az akcióról készült a videó – amiben az is hallatszik, hogy a járókelők elítélik a vandál férfit – villámgyorsan végigment a neten: egyebek mellett a BBC Online is közé tette. 

A szerencsétlenül járt orrszarvú egyike annak a kilenc, Banksy által fújt, stencilezett – vagyis sablonnal készített – állatos képnek, ami Londonban jelent meg a napokban. De ő az “elkövetője” annak a brit fővárosban kihelyezett, rendőrségi őrbódéra ültetett piranhákkal díszített tartálynak is, melynek eredetiségét saját maga erősítette meg több mint 13 milliós követőtáborral rendelkező Instagram-oldalán.

A mainstremesült egykori undergroundos

Banksy társadalmi megbecsülését jelzi, hogy piranhás alkotását felfedezése után nem sokkal kordonnal vették körül, hogy megvédjék a vandál támadásoktól; néhány órával később pedig “biztonságos helyre” szállították. Nem járt ilyen jól az üvöltő farkas, amit egy dél-londoni ház parabolájára fújt a művész, és amit kevesebb mint egy órával a leleplezése után azonnal el is loptak.

A közönségkedvenc brit graffitipápa – amint arról a Guardian is írt rongálásról beszámoló cikkében – az underground művészeti ág képviselőinek körében nem örvend egyetemes népszerűségnek. A londoni graffitisek és street artosok egy része azért fúj rá, mert jellegzetes alkotásait mainstreamnek tartják, technikáját pedig szó szerint sablonosnak, a művész ugyanis a szabad festés helyett kezdetektől fogva a stencilezést részesíti előnyben.

A téma, amivel Banksy befutott, és amit azóta milliók imádnak

Minden árverésre bocsátott Banksy-műért kapkodnak a műgyűjtők. A yahoo! finance összegyűjtötte a legborsosabb áron elkelt alkotásokat. Ezek közül listavezető a legismertebb Banksy-téma, a Lány lufival (Girl with Balloon) speciális, a művész által "meghekkelt" változata, ami rekordáron kelt el a Sotheby's 2018-as árverésén. Ám ahhoz, hogy ennek jelentősége nyilvánvaló legyen, érdemes áttekinteni a kép történetét.  

A lány lufival szorosan összeforrt Banksy nevével. Szerethető, nem utolsó sorban pedig remekül eladható téma
A lány lufival szorosan összeforrt Banksy nevével. Szerethető, nem utolsó sorban pedig remekül eladható téma
Fotó: Depositphotos

A piros szíves lufiért kezét nyújtó fiatal lány képe először 2002-ben egy sorozat részeként jelent meg London különböző pontjain, többek között a Waterloo híd alatt. A művész a témát később jó pár társadalmi célú kampány támogatásához is felhasználta: 2014-ben például a szíriai menekültválságra reagálva dolgozta át. A #WithSyria hashtaggel ellátott falfestményen egy szíriai menekült kislány kapaszkodik a piros léggömbbe, ami ezúttal nem szív formájú.

A Lány lufival-ból az évtizedek alatt számos limitált példányszámú dedikált és dedikálatlan nyomatsorozat készült: egyebek mellett egy 88 darabos rózsaszín, kék, arany és lila szívekből álló próbasorozat. Banksy ugyanakkor tudatosan tesz érte, hogy ikonikus lányalakja ne válhasson unalmassá. 2018-ban különösen nagy médiavisszhangot váltott ki, amikor a Sotheby's árverésén az eladásra kínált változatot egy, a képkeretbe rejtett mechanikus eszköz pillanatok alatt ledarálta. A művész azonnal megerősítette, hogy ő áll a példátlan akció hátterében, egyúttal át is nevezte az élőben létrejött alkotást Love is in the Bin-re, ami szabad fordításban azt jelenti: a szerelem a kukában van. A nyertes licitáló értette a tréfát és a művészi szabadságot; nem lépett vissza a vásárlástól. Sőt, az előzetesen becsült eladási ár közel négyszeresét, vagyis 23,7 millió dollárt – mai árfolyamon nagyjából 8,5 milliárd forintot – fizetett. 

A Banksy-rajongók körét számos A-listás sztár gyarapítja. Angelina Jolie színésznő, a szupermodell Kate Moss, Christina Aguilera énekesnő és Robbie Willams énekes is a lelkes gyűjtők közé tartozik. A Lány lufival fémből készült változata például évekig Robbie Williams brit énekes magángyűjtemét gyarapította. Egészen addig, amíg a Sotheby’s 2022-es árverésén 3,7 millió dollárért – körülbelül 1,3 milliárd forintért – el nem kelt. 

Már 2012-ben is plexilappal védték a Banksy-alkotásokat Londonban
Már 2012-ben is plexilappal védték a Banksy-alkotásokat Londonban
Fotó: László Éva Lilla

A legértékesebb gyűjtői darabok

Szintén tekintélyes summáért: 21,4 millió dollárért – mai középárfolyamon nagyjából 7,7 milliárd forintért – kelt el a Game Changer elnevezésű festmény, amit a művész 2020-ban adományozott az angliai Southampton General Hospitalnak az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni küzdelemben tanúsított helytállásárt. Ezen egy földön térdelő kisfiú egyik kezével ápolónőnek öltöztetett szuperhősbabát emel a levegőbe, miközben a klasszikus szuperhős-figurák, Batman és Pókember a földön lévő kosárban pihennek. A képet 2021-ben árverezték el a Christie's aukciósházban, az érte befolyt összeget pedig a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak ajánlották fel. 

A harmadik legdrágább, árverésen elkelt Banksy-darab egy mesterien kivitelezett festmény. A Sunflowers from Petrol Station (Napraforgók a benzinkútról) nem meglepő módon vázában álló, elszáradt napraforgókat ábrázol. Banksy Vincent Van Gogh ragyogó sárga virágait gondolta újra olcsó és szánalomra méltó változatban. A kép egy magángyűjteményből került a Christie's New York-i aukciósház 2021-es árverésére, ahol 14,6 millió dollárért – körülbelül 5,2 milliárd forintért – kelt el. Ez az összeg jócskán elmaradt a várakozásoktól, a becsült eladási árat ugyanis 18 millió dollárra lőtték be. 

Mindig nagy öröm városnézés közben Banksy-re bukkanni. A kép 2012-ben készült Londonban
Mindig nagy öröm városnézés közben Banksy-re bukkanni. A kép 2012-ben készült Londonban
Fotó: László Éva Lilla

Bőven a tízmillió dolláros álomhatár felett, egész pontosan 12,9 millió dollárért – több mint 4,6 milliárd forintért – kelt el a Love Is In The Air, vagyis Szerelem van a levegőben című alkotás, amelynek eredetije Palesztinában került falra, 2003-ban. Ez az eladási ár messze túlszárnyalta a várakozásokat, a szakértők ugyanis “mindössze” 3-5 millió dollárt vártak a Sotheby's 2021-es árverésén. A licitálás nyertese, a Particle frakcionált tulajdonosi platform kis csavarral őrizte meg, illetve örökítette tovább Banksy szájkendőt viselő, dobásra emelt kezében virágcsokrot tartó, harcos fiatal férfit ábrázoló képét. Tízezer darab egyenként 1500 dollárba kerülő, a kriptopénzek világában ismert, tulajdonjog igazolására szolgáló egyedi digitális azonosítóra, Non-fungible tokenre váltották, melyek mindegyike a kép egy-egy részét képviseli. (Emellett az alkotást fizikai valójában is megtartották.) A Particle egyébként kriptovalutában fizetett a "zsákmányért". 

A londoni Sotheby’s 2019-es árverésén kalapács alá került Devolved Parliament, vagyis Felosztott parlament Banksy legnagyobb, 2,5×4,2 méteres olajfestménye. A mű apropójául az Egyesült Királyságot érintő egyik legnagyobb és legmegosztóbb közelmúltbeli esemény, a Brexit szolgált. Banksy a zűrzavaros időszakot szatirikus módon ábrázolta: az alsóházban vitázó képviselőket nemes egyszerűséggel csimpánzokkal helyettesítette. A képért akkoriban rekordnak számító összeget, 12,2 millió dollárt – mai árfolyamon körülbelül 4,4 milliárd forintot – fizetett a nyertes licitáló. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!