2p

Július elsején hat kulturális intézmény egybeolvasztásával létrejött a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ.

Július 1-én, hétfőn lépett hatályba az a törvénymódosítás, ami a Demeter Szilárd által főigazgatott Magyar Nemzeti Múzeumba olvasztja bele - az új név: Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNM KK) - a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM), valamint az Országos Széchényi Könyvtárat.

Különösnek tűnik, hogy a nagy centralizációra Demeter nem kapott többletforrást az államtól. Ám ő azt mondja, ebben igazából nincs is semmi meglepő, mert a kormányzattal abban állapodtak meg, hogy majd csak késő őszre állítják össze a konkrét fejlesztési stratégiát, “jelentős mértékben a szakmai javaslatokra építve, amit már »be is árazunk.

.

“Ha az így összerakott anyag meggyőző erővel fog bírni, akkor a kormány dönteni fog a lehetséges többletforrásokról. Ha erre nem leszünk képesek, akkor nem is érdemlünk többletforrást. Az adófizetők pénze nem alanyi jogon jár, és egyetlen kulturális intézmény sem lehet sem öncélú, sem önlegitim” – indokolja meg.

A hvg rákérdezett a bérkompenzációra is, miután a hat, egy kalap alá került intézményben a fizetések eltérőek. Logikus lenne nemcsak a gazdasági működést, de akkor már a bérezést is kiegyenlíteni az egyes intézetekben. Szerinte a „jelenlegi bértömeg-gazdálkodás azt engedné meg, hogy kevesebbek kapjanak több bért. Az állománygyűlésen világossá tettem, hogy én ezt is hajlandó vagyok bevállalni egy feltétellel: a munkavállalók kollektívája jelölje ki, hogy kit kell elbocsátani”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!