3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lehet-e vidéknek nevezni egy olyan kisvárost, amely 27 percnyi vonatútra van Budapest központjától? Aligha, ráadásul nagyon sok fővárosi innen jár be dolgozni. De kirándulási célpontnak is ajánlott, főleg most, hogy szombaton megnyílt a pécsi Janus Pannonius Múzeum Zsolnay vendégkiállítása.

Mindig nyíló virágok - ez a címe a főtéri Elefántos házban szeptember 30-ig nyitva tartó kiállításnak, amely egy ritkán látható, kulturális csemege. A pénteki sajtótájékoztatón Matkovich Ilona polgármester és Burján István, a Janus Pannonius múzeum néprajzi osztályának vezetője számoltak be arról, hogyan is kerültek ezek a régi kerámiák a Duna partjára.

Ami igazán meglepő, hogy 150 éves népi főkötők és festmények is láthatók itt. 

Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia - Zsolnay Vilmos lányai - néprajzi örökségének egyik legnagyobb értéke, hogy megőrizték a régi főkötőket, amelynek motívumai később visszatükröződtek a vázákon, kancsókon, korsókon.

A váci Elefántos Ház csak egy ugrás a fővárostól. Fotó: Facebook
A váci Elefántos Ház csak egy ugrás a fővárostól. Fotó: Facebook

Zsolnay Teréz az 1870-es években kezdte gyűjteni a mára kissé megfakult, népi textileket és kerámiákat, amelyek a magyar és nemzetiségi népi kultúra egykori tárgyi világát, népművészeti forma- és mintakincsét tárják elénk.

Sajdik szerint Petőfi

A kurátor szerint ezzel a kiállítással szeretnék megidézni azt a kulturális és történeti hátteret, amely a Zsolnay nővéreket körülvette, és amely Terézt a gyűjtésre inspirálta.  A kiállítás ősszel további helyszínekre vándorol.

Kelecsényi Ágnes, a Vác és környéke TDM ügyvezető igazgatója beszámolt Vác többi aktuális, turistavonzó újdonságáról is. Sajdik szerint Petőfi – ez a címe időszaki kiállítás a Sajdik Gyűjtemény időszaki kiállításának. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan a Pannónia-ház emeletén nyílt meg a tárlat, amely a grafikus könyvillusztrációit mutatja be és május 14-ig látogatható.

Memento a múmiáknak

Egy kissé morbidabb látnivaló a Memento Mori. 1994-ben a váci Fehérek templomának helyreállítási munkálatai során egy befalazott kriptát találtak, amely 262 koporsót rejtett. A koporsókban kiszáradva, természetes úton mumifikálódva, díszes halotti öltözettükben megmaradtak a holttestek.

A tárlaton három múmiát is láthatunk, valamint a sírokban talált temetkezési kegytárgyakat és koporsókat.

A barokk várost könnyű megközelíteni: népszerű az elektromos vonat, de április végétől a szárnyashajó is iderepít, a bringásokat szintén szeretettel várják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!