2p

Szeptember elseje óta él az a rendelet, amely szakképesítéshez köt több konyhai munkát is. 

A Telex ír arról az "irreális", a magyar vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új rendeletről, ami szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.

Másfél hónapja él a rendelet (Fotó: Pixabay)
Másfél hónapja él a rendelet (Fotó: Pixabay)

A portál cikke szerint az új szabály értelmében kizárólag szakképesítéssel lehetne megsütni például a krumplit, kidíszíteni a tortát, elkészíteni a fagyit vagy bepanírozni a húst. Ugyanis már nem megfelelő, ha a konyhán vagy cukrászüzemben egyetlen vezető szakács vagy cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját, hanem minden munkavállaló számára szükséges a végzettség, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja.

A kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen. A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.

A rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, szeptember 1-én már hatályba is lépett, vagyis már több mint egy hónapja érvényben van, annak ellenére, hogy eddig sem a médiában, sem a vendéglátósok körében nem igazán kapott visszhangot - írja a portál.

Szakmai szervezetek értetlenül állnak a rendelet előtt, velük senki nem egyeztetett. A Telexnek nyilatkozó vendéglátós szervezet vezetője szerint a rendelet a járvány előtt sem lett volna életszerű, jelentős munkaerőhiánnyal sújtott időszakban meg pláne nem.

(Telex)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!