<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Közzétette a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is a 2018-as beszámolóját. Áder János köztársasági elnök alapítványa még a Mol-tól is kapott támogatást, ennek ellenére 2017-hez képest 10 millió forint veszteséget hoztak össze. Közép-Kelet-Európa meghatározó klímavédelmi szervezetévé válnának.

Áder János 2017 végén jelentette be, hogy 2016-ban egy klímavédelmi alapítványt hozott létre 85 millió forintból. A pénzt egy korábban elhunyt, külföldön élő magyar hagyta a mindenkori köztársasági elnökre azzal, hogy az összeget fordítsa a magyarok javára. A köztársasági elnök alapítványáról nemrég írtunk annak kapcsán, hogy 300 millió forinttal kevesebbet, 1200 millió forintot irányoztak elő a 2020-as központi költségvetésről szóló javaslatban a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak.

Miért küzd a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány?

Ahogy magukról a mostani beszámolóban is írják, céljuk „a magyar társadalom környezeti és fenntarthatósági problémákkal szembeni érzékenységének növelése, a helyi közösségek bevonása ezek megoldására. A személyes környezeti felelősségérzet és a klímaváltozással szembeni fellépéssel kapcsolatos elkötelezettség kialakítása”.

A 2018-as beszámolóban részletesen felsorolják az alapítvány tavaly végzett közhasznú tevékenységét. Eszerint folytatták a környezetvédelemmel, klímaváltozással kapcsolatos ismeretek többszintű oktatásának kialakítását és további fejlesztésekbe is kezdtek.

Továbbfejlesztették a korábbi években létrehozott portáljukat„amely a társadalom környezettudatosságának fejlesztését, a környezetvédelem és a klímaváltozás kapcsán az egyének és a társadalom értékszemléletének, viselkedésének, termelői és fogyasztói szokásainak, törekvéseinek megváltoztatását, a társadalom és a környezet közötti új viszonyrendszer kialakítását, a klímaváltozás hatásaival szemben való hatékony fellépést, valamint az alkalmazkodás helyi és országos közösségi programjait segíti.”

Kitérnek továbbá az alapítvány közhasznú tevékenységének eredményeire:

  • az állampolgárok jobban ismerjék meg az alapítvány céljait és munkáját.
  • Évről-évre jobban magukénak érzik a klíma- és környezetvédelem fontosságát és tevékenységeik, szokásaik változásával tesznek is érte.

Áder János köztársasági elnök a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) horgásznagyköveteinek VI. találkozóján 2018-ban. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)Áder János köztársasági elnök a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) horgásznagyköveteinek VI. találkozóján 2018-ban. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Meghatározó szereplővé válnának a régióban

A 2018-as beszámoló szerint a központi költségvetésből 234 millió forint támogatás érkezett az alapítványhoz: 2018. október 15-e és 2019. június 30-a közötti időszakra 499 millió forint támogatást kaptak a Miniszterelnökségtől, amelyből a tárgyévben 234 millió költöttek el.  Ebből 4,5 millió forint ment személyi, 230 millió pedig dologi kiadásra.

Hogy pontosan mire? Az alapítvány új székhelyének bérlésére, üzemeltetési díjak rendezésére, hogy az alapítvány „a közép-kelet európai régió meghatározó klímavédelmi szervezetévé válhasson”, továbbá a felmerülő egyéb működési költségek térítésére fordították a támogatást. (Áderék egyébként havi 2 millió 700 ezer forintért bérelnek egy irodát az I. kerületi Döbrentei utcában. Erről az RTL Klub Híradója számolt be még néhány hónappal ezelőtt.)

Az alapítványnak egy főállású alkalmazottja volt 2018-ban, de munkatársuk még a köztársasági elnök mellett – a holnapjuk szerint – az alapítvány kuratóriumi elnöke Martonyi János volt külügyminiszter, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke és Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő. A Kék Bolygó Alapítvány képviselőjének a beszámolóban egyébként Csepreghy Nándor, volt parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes van feltüntetve.

Feltűnő, hogy vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatásként 2017-ben egy fillért sem fizettek ki, 2018-ban már 1,2 millió forintot.

A Kék Bolygó Alapítvány összes éves bevétele a 2017-es 10,7 millió forint után tavaly már 285,94 millió forintot tett ki. (Ebből a vállalkozási tevékenység 32 milliót, a közhasznú tevékenység 253 millió forintot jelentett.)

Kiadásuk már 295,68 millióra rúgott. (A személyi jellegű ráfordítás 7 millió forintot, az anyag jellegű ráfordítások 32 milliót, az alaptevékenység pedig 233 millió forintot jelentett.) Azaz Áderék alapítványa 10,2 millió forint veszteséget hozott össze tavaly az azelőtti -134 ezer forint után.

A befektetett eszközök értéke 0 forintot tett ki. A forgóeszközök értéke 347 millió forint, amely 7 millió forint adókövetelésből, 58 ezer forint kaucióból és 340 millió forint pénzeszközből áll.

mérlegfőösszege 117 millió forintról 581 millióra nőtt. A saját tőke értéke 73,4 millió forint, ami 83,8 millió forint alapítói vagyonból, 9,7 millió forint tárgyévi alaptevékenységből eredő veszteségből, 515 ezer forint tárgyévi vállalkozási tevékenység veszteségéből és -134 ezer forint tőkeváltozásból áll.

Az alapítvány kötelezettségei 502 millió forintra rúgtak, amely szállítói kötelezettségből, 1,5 millió forint adókötelezettségből, 1,5 millió forint még ki nem fizetett bérköltségből és a 499 millió forint Miniszterelnökségtől kapott előlegből tevődött össze.

Hirdetési tevékenységből 32 millió forint árbevételük lett. 2017-ben 25 millió forint támogatáshoz jutottak a Mol-tól, amelyet az alapítvány portáljának informatikai kialakítására, üzemeltetésére fordítottak. Ezen kívül az információ-technológiai szaktanácsadással foglalkozó Answare Kft-től. is kaptak még 5 millió forint dotációt Áderék. Adomány címén a tavaly előtti 10 millió forint után tavaly már 19 millió forintot szereztek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.