TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

2019 második devizakötvény-lejárata is esedékessé vált a hét első napján, így tovább csökkent az állam adóssága és annak devizarésze is.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint március 25-én járt le egy 5 éves futamidejű, 2014-ben kibocsátott 1 milliárdos dollárkötvényünk, amelyre 4 százalékos kamatot fizettünk évente.

Noha a jelenlegi dollár/forint jegyzés mellett közel 279 milliárd forint visszafizetési kötelezettsége lenne az államnak, ez két okból kifolyólag sem állja meg a helyét. Egyrészt a nem euróban kibocsátott kötvényekből származó összeget a devizamozgásokból fakadó kockázatok kiküszöbölése érdekében azonnal átváltja euróra az ÁKK, így a visszafizetendő összeget kicsit bonyolultabban lehet meghatározni, mint azzal, hogy a jelenlegi árfolyamon átváltjuk a dollárt forintra.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Másrészt az ÁKK kimutatása szerint ennél a kötvénynél a kormány előtörlesztett korábban, hiszen tavaly év végén az egymilliárd dollárból már "csak" 507 millió dollárnyi kötelezettség volt nyilvántartva. Ebből az összegből kiindulva a kibocsátáskori euró/dollár és a hétfői, lejáratkori euró/forint árfolyammal számolva

116,5 milliárd forintot törlesztett a magyar állam március 25-én.

Az összeg kifizetése nem okozhatott nehézséget a magyar államnak. Részben az új források bevonása is zökkenőmentes, másrészt a költségvetés az első két hónapban többletes volt, harmadrészt a jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számlán 1428 milliárd forint pihent, ami bőséges fedezetet biztosított a törlesztéshez.

Az adósságkezelő adatai szerint ezzel tovább apadhatott a központi költségvetés adóssága és annak devizarésze, mely február végén 5344 milliárd forintot tett ki. A teljes adósság 28 623 milliárd volt, ami a tavaly év végi állapotnál 65 milliárd forinttal kevesebb.

Arra, hogy a kormányzati adósság február végén az előző évinél alacsonyabb legyen, az elmúlt években még egyszer sem volt példa.

Idén még egy devizakötvényünk fog lejárni, pontosan egy hónap múlva, április 25-én az első jüankötvényünk.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.