3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A magyar kormány uniós csúcstartó sport- és egyházfinanszírozásban, de nem is akárhogyan, hiszen egyre inkább növelik az előnyüket az uniós tagállamok sorában.

Az Eurostat nemrég frissítette a 2017-es adatokkal a költségvetési kiadásokat részletező statisztikáját, mely alapján a magyar állam megtartotta csúcstartó szerepét a sport- és egyházfinanszírozást illetően, ráadásul 2017-ben az előnyt is sikerült növelni. A magyar kormány a költségvetésból a GDP 3,5 százalékának megfelelő összeget költött el ugyanis sport- és egyházfinanszírozásra 2017-ben, a korábbi 3,3 százalék után.

Vagyis a GDP 2017-es értékéből kiindulva nominálisan ez 1342 milliárd forintot jelent a korábbi 1170 milliárd után. Egy év alatt 172 milliárddal több közpénzt fordított a magyar állam sportra és az egyházakra. Ha kifejezetten a sportra fordított összeget nézzük, annak mértéke a GDP arányában 1,2 százalék volt a korábbi 1,1 után. Nominálisan ez 70 milliárd forintos növekedést jelent, 2017-ben 460 milliárdnyi volt csak a sportköltés.

Orbán Viktor a Kormányinfón
Orbán Viktor a Kormányinfón

A 3,5 százalékkal hazánk megtartotta az első helyét a tagállamok rangsorában, és mivel a második helyen álló Izlandon mindössze 0,1 százalékponttal nőtt 3 százalékra a kiadások mértéke egy év alatt, ezért Magyarország az előnyét is növelni tudta.

A harmadik legnagyobb költés az észtekhez kapcsolódik, ahol az állam a GDP 2,1 százalékának megfelelő összeget fordított a sport és az egyházak támogatására. Az észteknél egyébként az izlandiakhoz hasonlóan 0,1 százalékpontos volt a növekedés mértéke.

 

Bár az unió élén Magyarország áll, egy év alatt a hazai 0,2 százalékpontos növekedésnél volt egy tagállam, ahol nagyobb mértékű volt a kiadások emelkedése. Lettországban 0,3 százalékponttal 1,7 százalékra nőtt a költés. A legkevesebb erre a célra egyébként az ír és a brit állam fordítja, a GDP 0,5, illetve 0,6 százalékát.

Magyarország csúcstartó mivoltából adódóan a visegrádi országok körében is kiemelkedő a hazai kiadások mértéke. 2017-ben

  • a cseh állam a GDP 1,3 százalékát,
  • a lengyel 1,2,
  • a szlovák pedig mindössze 0,8 százalékát fordította erre a célra.

Azt, hogy az Orbán-kormány mennyire kiemelten kezeli a sportot és az egyházakat, az uniós statisztikából remekül kirajzolódik, hiszen 2010-hez képest majdnem a duplájára nőttek a kiadások. Akkor ugyanis a GDP 1,8 százaléka ment el erre a célra, vagyis 1,7 százalékponttal emelkedett a költségvetési kiadások mértéke, aminél nagyobb növekedésre sehol sincs példa az unión belül. A második legnagyobb bővülést Horvátországban regisztrálták, itt 0,8 százalékponttal emelkedtek a kiadások 7 év leforgása alatt, 2017-ben a GDP 1,8 százaléka ment el sportra és vallásra.



Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!