<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Számos nagyberuházás bejelentésére került sor az elmúlt néhány évben, melyek összesen több mint 15 ezer új munkahelyet fognak létrehozni.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb előrejelzése szerint idén 4,4, jövőre 3,5, 2020-ban pedig már "csak" 3 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság. A lassuló növekedési ütem annak ellenére várható, hogy az elmúlt időszakban több, jelentős nagyberuházást is bejelentettek a már futó projektek mellett.

A jegybank összegzése szerint 2016-tól napjainkig összesen 2097 milliárd forint értékű nagyberuházást jelentettek be különböző vállalatok, melyek összesen 15 185 új munkahelyet hoznak majd létre.

Vagyis egy új munkahely költsége 138 millió forintot tesz ki.

Az új állások szempontjából a legnagyobb volumenű beruházás a Mercedes 490 milliárd forintos projektje, amit még 2016-ban jelentettek be és 2020-ban kezdi meg a működését az új gyár. Ezzel 2500 új munkahelyet fognak teremteni. A beruházás egyébként annak értékét nézve is a legnagyobb volumenű. Ezt követi a Lego 30 milliárdos beruházása, mely 1600 új állást hoz létre, a harmadik legnagyobb pedig a debreceni BMW-gyár, a 320 milliárdos projekttel 1000 új munkahely jön létre.

A futó és bejelentett nagyvolumenű beruházások (Forrás: MNB)A futó és bejelentett nagyvolumenű beruházások (Forrás: MNB)

Ezek a fejlesztések több, egymást követő csatornán keresztül fejtik ki növekedési hatásukat. Első körben a beruházásokon keresztül támogatják a gazdasági növekedést, később pedig az új kapacitások termelőre fordulásával az ipari termelés járul hozzá a növekedéshez. Továbbá a termelés beindulásával párhuzamosan vagy azt megelőzően felfutó foglalkoztatás és azok további hatásai (fogyasztásbővülés, a munkaerőpiac mobilitásának függvényében lakáspiaci élénkülés) is támogathatják a gazdasági növekedést - írja a jegybank a legfrissebb inflációs jelentésében.

A beruházások közvetlen, importvonzattal korrigált hatása 0,3 százalékponttal emelhetik majd a hazai GDP szintjét az MNB számításai szerint 2018-2020 között. Önmagában a BMW-gyár hosszú távon a termelésbővülést és a másodkörös hatásokat is figyelembevéve mintegy 0,5 százalékponttal növelheti a bruttó hazai terméket.

A BMW beruházás menetrendje (Forrás: MNB)A BMW beruházás menetrendje (Forrás: MNB)

A beruházás első jelentősebb költségeleme, a gyárépület kialakítása várhatóan a 2020-as év során fog csak megkezdődni, így a fejlesztés első makrogazdasági szempontból mérhető növekedési hatása is erre az évre esik. Így érdemi növekedési hozzájárulás először 2020-ban jelentkezhet az ekkor várható infrastruktúrafejlesztéseket, valamint a beszállítói hálózat várható beruházásait is figyelembe véve 0,1 százalékponttal járulhat hozzá a fejlesztés a hazai GDP növekedéshez - vélik a jegybanki szakemberek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.