3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Az első félév végén 310,4 ezer munkanélkülit mutattak a statisztikák, azonban vannak még rajtuk kívül olyan személyek is, akik akarnának dolgozni, de nem tudnak, illetve akarnának dolgozni, de most nem keresnek munkát. Velük együtt 464 ezer lenne a munkanélküliek száma.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég közzé tett jelentése szerint az idei első félév végén a potenciális munkaerő-tartalékot képező személyek száma 154 300 volt, ami az első negyedév véginél 15,6 ezerrel kevesebb.

A munkaerő-tartalékot alapvetően 3 csoport alkotja:

  • az alulfoglalkoztatottak
  • azok, akik rendelkezésre állnak, de aktuálisan valamilyen okból kifolyólag nem tudnak dolgozni,
  • illetve azok, akik dolgoznának, de nem keresnek munkát.

Mi ezúttal azonban csak a két utóbbi táborra koncentrálunk, hiszen a foglalkoztatottak javuló statisztikájához ők tudnak igazán hozzátenni. Az alulfoglalkoztatottak, vagyis azok, akik a jelenleginél tudnának többet is dolgozni, értelemszerűen már szerepelnek a foglalkoztatottak között.

Az első félév végén tehát a számok a következőképpen alakultak:

  • 73,3 ezer alulfoglalkoztatott volt (ez közel 20 ezerrel kevesebb az első negyedév véginél)
  • 11,6 ezer olyan volt, aki dolgozna, de most nem tud (számuk 4000-rel nőtt 3 hónap alatt)
  • és végül 142,7 ezren voltak azok, akik dolgoznának, de nem keresnek munkát (ez 20 ezer fős csökkenés eredménye).

Utóbbi kettőt figyelembevéve tehát 154,3 ezer fő jelenti esetünkben a munkaerő-tartalékot. Ennyien voltak tehát munka nélkül úgy, hogy alapvetően van bennük szándék a munkavégzésre. Éppen ezért ebből a szempontból tekinthetjük őket munkanélkülinek, holott statisztikai értelemben ők a gazdaságilag inaktívak - véleményünk szerint - mozgósítható táborát jelenti.

Ebből kiindulva tehát, ha

az első félév végi 310,4 ezer munkanélkülihez hozzávesszük ezeket a személyeket, akkor már 464,7 ezer állástalan személy az eredményt.

Igaz, a munkanélküliek és a "tartalék" párhuzamos csökkenésével a korrigált munkanélküli létszám is jelentősen, 52,8 ezer fővel csökkent.

Mit jelent mindez a munkanélküliségre vetítve? Ha magasabb a létszám, magasabb a ráta is értelemszerűen. Ennek meghatározásához azonban a munkanélküliek számának korrekciója miatt a gazdaságilag aktívak számát is módosítani kell a tartalékkal. Ők ugyanis - ahogy azt fentebb is írtuk - az inaktívak táborát gyarapítják.

Az átsorolás eredményeként így 9,9 százalékos munkanélküliséget kapunk a hivatalos 6,8 százalék helyett.

Noha a különbség jelentős, 3,07 százalékpontos, még így is mérföldkőnek számít a számított adat. A korrigált munkanélküliségi ráta ugyanis most először került 10 százalék alá, bár csak 2012-ig visszamenőleg tudunk ilyeneket számolni. A potenciális munkaerő-tartalékra vonatkozó statisztikát ugyanis az Eurostattal párhuzamosan ettől az időponttől kezdődően készíti el a Központi Statisztikai Hivatal.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.