2p

2014 óta nem látott mértékben növekedett a központi kormányzat adóssága idén augusztus végéig. Csak a nyolcadik hónapban is tetemes összeggel halmozódott az állomány.

Augusztus végén a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága újabb történelmi csúcsra emelkedett, 28 592 milliárd forintra - derül ki a Pénzügyminisztérium jelentéséből. Ez egy hónap alatt kiemelkedő mértékű, 520 milliárdos növekedés eredménye, igaz, egyáltalán nem kell túl messzire visszamenni az időben, hogy ennél nagyobb havi növekedést láthassunk. Májusban 698 milliárddal hízott a kormányzati adósság.

Tavaly év végéhez képest is tetemes növekmény gyűlt össze, a legfrissebb állapot szerint 1846 milliárddal haladja meg a 2017 végi szintet az állomány.

 

A gigantikus összeg 4 tényező együttes eredményének a hatása:

  • 2034,5 milliárd forinttal növelte az állományt a nettó forintkibocsátás, vagyis az eladott és a lejáró állampapírok egyenlege. Ebből finanszírozza a költségvetés a hiányt és a lejáró papírokat is. A költségvetés augusztus végére egyébként 1700 milliárd forintos hiányt halmozott fel, ami nagyban köszönhető az uniós projektek állami előfinanszírozásának, pontosabban annak, hogy lassú ütemben érkeznek a pénzek Brüsszelből.
  • A nettó forintkibocsátás mellett a 294,5 milliárd forintos növekedést eredményezett idén a gyengülő forint is az adósság devizaállományán keresztül. A központi költségvetés egyébként 5571 milliárd forintnyi devizaadósságot tartott nyilván.
  • A deviza-keresztárfolyamok változása miatt a mark-to-market betétállomány 22,4 milliárddal emelkedett.
  • Mindezekkel párhuzamosan a nettó devizatörlesztés 505,5 milliárddal csökkentette az állományt.

A második negyedév végi adatokból kiindulva a központi kormányzat adósságán túlmenően még 410 milliárdnyi egyéb állomány is van az államháztartás körében, így annak teljes tartozása 29 002 milliárd forint. Az augusztusi adósságnövekedés minden mást (egyéb állomány és a nominális GDP) változatlannal tekintve 1,3 százalékponttal emelte a GDP-arányos államadósságot, melynek aktuális nagysága 73,1 százalék lehet becslésünk szerint. Tavaly év végéhez képest 1,4 százalékpontos a növekedés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!