2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az IMF előrejelzése szerint a spanyol GDP 1936 óta nem tapasztalt mértékben zuhanhat idén. Több európai állam után Németország is lazít a korlátozásokon a gazdaság védelme érdekében. Világszerte már több mint 2 millió fertőzöttről tudnak. Reggeli hírösszefoglalónk következik.

Nyolc százalékkal csökkenhet a spanyol GDP az idei évben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss előrejelzése szerint a koronavírus elleni védekezés jegyében hozott korlátozó intézkedések miatt.

A madridi Puerta del Sol tér 2020. március 14-én. / Fotó: MTI/AP
A madridi Puerta del Sol tér 2020. március 14-én. / Fotó: MTI/AP

Több mint 80 éves mélypont  

Az El País szerint ilyen mértékű visszaesésre a spanyol polgárháború kitörése, 1936 óta nem volt példa – abban az évben 23,5 százalékkal zuhant a spanyol gazdaság teljesítménye.

Az idei évre becsült mínusz nagyobb annál, mint amit  a II. világháború utolsó évében, 1945-ben feljegyeztek a Franco-diktatúra idején. Akkor 7,7 százalékkal csökkent a  GDP.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség 20,8 százalékra ugorhat a Valutaalap becslése alapján.

Rafael Doménech, a BBVA bank elemzője szerint minden további hét karantén 0,8 százalékponttal mérsékli a gazdaság teljesítményét.

A spanyol GDP tavaly még két százalékkal növekedett, az idei évben pedig 1,6 százalékkal bővült volna az IMF néhány héttel ezelőtti előrejelzése szerint.

Véget ért a hibernálás, de... 

Spanyolország március 14-én vezetett be országos karantént, március 30-án pedig leállította a nem létfontosságú szektorok működését a járvány terjedésének megfékezésére.

Ezen a héten ugyanakkor számos ágazatban már újraindult a termelés a gazdaság újraélesztése érdekében.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerint

ezzel véget ért az ország "hibernációja", de a szükségállapottal együtt járó szigorú általános korlátozás érvényben marad.

Szakértők más országokban is arra figyelmeztetnek, hogy a karantén fenntartásának súlyos társadalmi-gazdasági hatásai lehetnek, amelynek jelei már most is látszódnak.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!