2017. július 6. 03:22

A héten ismét lejárt egy devizakötvényünk, ezt fizette vissza a magyar állam.



Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Újra tetemes összeggel apadhatott a héten a magyar állam adóssága, hiszen egy 10 éves eurókötvényünk járt le július 4-én az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint. 2007. júliusában 1 milliárd euró értékben bocsátottunk ki devizakötvényt 4,25 százalékos kamat mellett, ám ennél kevesebbet kellett visszafizetni. Az ÁKK adatai szerint ugyanis az állomány nagysága tavaly év végén 759,59 millió euró volt. Ez a lejáratkori árfolyamon átszámolva 234,2 milliárd forintot jelent, tehát ekkora törlesztéssel biztosan számolhatunk.

A visszafizetés az állam számára kizárt, hogy gondot jelentsen, hiszen az állampapír-értékesítés zökkenőmentesen - mondhatni nagy érdeklődés mellett - zajlik. A kormány jegybanknál vezetett számláján is rengeteg pénz halmozódott fel az elmúlt időszakban. Egyelőre május végi adatok állnak rendelkezésünkre, ami szerint a KESZ-számlán 1685 milliárd forintja volt a központi kormányzatnak, ami bőven elegendő fedezetet biztosít a törlesztéshez.

A devizakötvény visszafizetése révén a kormányzat adósságállománya is tovább mérséklődhetett, igaz, a legfrissebb júniusi adatok megjelenésére pár hetet még várni kell. Az viszont biztos, hogy május végén 25 895 milliárd forint volt az adósság nagysága, ami 465 milliárddal magasabb a tavaly év végi állománynál.

Idén egyébként májusban már visszafizettünk közel 230 milliárd forintot, és a mostani mellett még egy devizakötvényünk fog idén lejárni. Október 26-án egy szintén 10 éves, japán jenben kibocsátott devizakötvényt kell visszafizetnünk, mely 25 milliárd jen értéket képvisel.

mfor.hu