2018. augusztus 24. 09:07
MTI

A volt dél-koreai elnök emellett 5 milliárd forintnyi pénzbírságot is kapott.

Egy dél-koreai fellebbviteli bíróság pénteken 25 évre növelte Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök börtönbüntetését, és 20 milliárd von (5 milliárd forint) pénzbírság megfizetésére kötelezte őt. A szöuli törvényszék azzal érvelt, hogy Pak bűnlajstroma - vesztegetés, kényszerítés, hatalommal való visszaélés - súlyosabb büntetést követel.

A hatalmából eltávolított elnökre eredetileg 24 év börtönbüntetést és 18 milliárd von (4,5 milliárd forint) pénzbírságot szabtak ki áprilisban. Az ügyészség, amely 30 évre rács mögé zárta volna és 118,5 milliárd vonra (csaknem 30 milliárd forintra) büntette volna a politikust, akkor fellebbezett a szerinte túl enyhe ítélet ellen.

Pak júliusban - egy másik ügyben - nyolc év börtönbüntetést és 3,3 milliárd vonos (820 millió forintos) pénzbírságot kapott kormányzati alapok hűtlen kezelése és a 2016-os parlamenti választásokba való beavatkozás miatt.

A 66 éves volt államfő következetesen tagadta bűnösségét, és most sem volt jelen az ítélethirdetéskor. Az egykori elnök eddig minden tárgyalását bojkottálta arra hivatkozva, hogy az elleni indított eljárás politikai boszorkányüldözés, az igazságszolgáltatás pedig tisztességtelen vele szemben.

Pak Gun Hje ellen milliók vonultak utcára, miután kiderült: semmilyen hivatalos tisztséggel nem rendelkező barátnője, Csoj Szun Szil személyi és politikai döntésekbe is beleszólhatott. Emellett a kormány által dél-koreai nagyvállalatokból kisajtolt hatalmas összegű pénzek olyan alapítványoknál landoltak, amelyeket Csoj irányított. Pakot végül alkotmányos vádeljárással eltávolították az elnöki tisztségből, és 2017 márciusában őrizetbe vették.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.