<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Több mint 130 milliárddal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához, jelentette a cég. 15 és fél milliárdot fizetnek ki osztalékként.

Eredményes évet zárt 2021-ben a Szerencsejáték Zrt. A nemzeti lottótársaság a bázis évhez képest 2021-ben 701,4 milliárd forint árbevételt és 28,3 milliárd forint adózott eredményt ért el, az EBITDA mutatója 36,4 milliárd forintra növekedett. A társaság 131 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához különböző adók, járulékok, díjak, osztalék formájában. A játékosokat megillető nyeremények rekord nettó értéke 487,6 milliárd forint volt, ami naponta átlagosan 1,3 milliárd forint nyeremény kifizetését jelentette. Ez az összeg a tárgyévi árbevétel közel 70%-a, közölte a társaság.

Az Igazságügyi Minisztérium oldalára feltöltött dokumentumok szerint a Szerencsejáték Zrt. 15,5 milliárd forintot fizet ki osztalékként, ez az összeg tavaly 15 milliárd volt. 

Sok nyereményt kiosztottak. Fotó: MTI
Sok nyereményt kiosztottak. Fotó: MTI

A cég tájékoztatása szerint a játékkategóriák tekintetében a sorsjegyek 27,2 százalékos, a fogadások pedig 35,6 százalékos bővülést értek el, amely azt is mutatja, hogy a termékstruktúrában folytatódik az eltolódás a gyorsabb ritmusú, magasabb nyeremény-visszafizetésű játékok irányába. A számsorsjátékok 2020-hoz képest kisebb, 4,9 százalékos csökkenéssel zártak.

A sportfogadási termékszegmens növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság és a nyári olimpiai játékok színes fogadási kínálata mellett a 2021 júniusában elindított új virtuális fogadási termék, a V-sport is erősítette a megélénkülő sportfogadói aktivitást. Az élősportoktól független V-sport és e-sport fogadás 2021 év végén közel 10 százalékát adta a nemzeti lottótársaság fogadási bevételeinek. Összességében elmondható, hogy a fogadási üzletág emelkedő árbevételi részaránya 2021-ben először haladta meg az 50 százalékot, amely a teljes forgalom 53,8 százalékát tette ki.

A 2021-es forgalmat az értékesítésösztönző programok mellett a Hatoslottó, és az ezzel párhuzamosan futó Ötöslottó főnyeremény-halmozódások is növelték, valamint a sorsjegy üzletág újdonságai, ahol a tervezettnél magasabb keresletnövekedés volt tapasztalható. A Társaság az év végi ünnepek előtti hétben (49.) érte el a legmagasabb, 17 milliárd forintos heti árbevételt. Mindez az időszakos, limitált darabszámú karácsonyi sorsjegypárnak is köszönthető, melynek megvásárlásával a játékosok eddig 18 befogadó játszótér megvalósításához járultak hozzá. Az eladott sorsjegyek bevételének egy részéből valósul meg a közösségi terek tervezése és kivitelezése egyaránt.