2p

Ezt Kapronczay István agrárközgazdász mondta el az M1-en.

Az elmúlt húsz évben mintegy 3000 milliárd forintnyi vidékfejlesztési uniós támogatást kapott a magyar mezőgazdaság - mondta Kapronczay István agrárközgazdász szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő hozzátette: ha ezt az összeget leosztják, akkor mindössze egymillió forint jut gazdaságonként, amiből nem jönnek ki egy korszerű traktor abroncsai. Ezért nagyon fontos - jelezte -, hogy hatékonyan használják fel a támogatásokat.

A műsorban elhangzott, hogy az öntözött területek növelésére szánt uniós forrásoknak csak egy részét tudta lehívni az ország. A szakértő szerint ez az egyik legnehezebben működő eleme a vidékfejlesztési politikának, így az, hogy egyáltalán sikerült valamennyi támogatást elérni, a magyar tárgyaló delegáció sikere.

Európában ugyanis vita folyik arról - a környezetvédelem miatt -, hogy szükséges-e egyáltalán támogatni az önözést. Magyarország azonban speciális helyzetben van, hiszen Európában a földek átlagosan nyolc százalékát öntözik, miközben ez az arány itthon két százalék - mondta, hozzátéve: a kontinens államai többnyire vízhiánnyal küzdenek, addig Magyarországnak víztöbblete van.

A rendelkezésre álló ötvenmilliárd forintból csupán 13-14 milliárdot kötöttek le öntözésre, aminek az is oka, hogy ez egy nagyon drága beruházás, komoly számításokat igényel, pontosan milyen körülmények között térül meg - ismertette.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!