2011. február 11. 06:46

Brazíliában dollárban számolva 30 milliárdos megszorítást vezet be a kormány az infláció letörése és az állami túlköltekezés miatt gyengülő befektetői bizalom megerősítése céljából.

A 2011-es költségvetési kiadásokat 50 milliárd reállal csökkenti a brazil vezetés. A hazai össztermék (GDP) 1,23 százalékát kitevő megszorítás az államháztartás szinte valamennyi területét érinti.

Leállítják a pénzügyi világválság hatásainak ellensúlyozását célzó valamennyi gazdaságösztönző programot, így megszűnnek egyebek között az autóvásárlási kedvezmények. Az államigazgatást sem hagyják ki, például ötven százalékkal csökkentik a minisztériumokban az utazási keretet és a kiküldetési napidíjakat - jelentette be Guido Mantega pénzügyminiszter helyi idő szerint szerdán. Ugyanakkor a szociális programok forrásait nem csökkentik, és az eredeti menetrend szerint folytatják a 2014-es labdarúgó világbajnokság és a 2016-os olimpia előkészületeit - tette hozzá.

A közel 200 millió lakosú Brazília a négy legnagyobb feltörekvő gazdaság egyike Kína, India és Oroszország mellett. A GDP tavaly 7,5 százalékkal, két évtizede nem tapasztalt mértékben nőtt, részben a választásokkal összefüggő állami költekezés következtében.

Luiz Inacio Lula da Silva elnökségének öröksége így a gazdasági fellendülés mellett az elszabaduló infláció és az emelkedő jegybanki alapkamat is, a gondok kezelése pedig az új elnök, Dilma Rousseff próbatétele. Az alapkamat 11,25 százalék, az infláció pedig 5,99 százalék, jóval meghaladva a kormányzat 4,5 százalékos célját.

Megfigyelők felhívják a figyelmet, hogy a megszorítás következetes végrehajtása korántsem garantált, hiszen a pénzügyminisztériumban nem történt váltás, éppen Guido Mantega - a régi-új miniszter - alatt szaladtak el a kiadások, így aztán tavaly nem sikerült tartani a hiánycélt, annak ellenére, hogy a minisztérium a legtöbb elemző szerint kreatívnak nevezhető könyvelési eljárásokat alkalmazott.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.