Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Előző év azonos időszakához képest ez 8,8 százalékkal magasabb.

A Központi Statisztikai Hivatal hétfői közlése szerint szeptemberben 392 300 forint volt a bruttó átlagbér Magyarországon, ami éves bázison 8,8 százalékkal jelent magasabb összeget. A nettó átlagbér nemzetgazdsági szinten 260 900 forint volt, de ha figyelembe vesszük a családi kedvezményeket, akkor ennél magasabb, 269 500 forintos nettóról beszélhetünk.

Január-szeptember időszakot nézve az átlagos országos bruttó bér 395 000 forint volt, a nettó pedig 262 700 forint. Szektoronként a bruttó

  • a versenyszférában 409 100, 
  • a közszférában 367 700, 
  • a nonprofit szervezeteknél pedig 395 000 forint volt.

A nettó bér szektoronként az első kilenc hónapban

  • a versenyszférában 272 000, 
  • a közszférában 244 500, 
  • a nonprofit szervezeteknél pedig 233 700 forintot vihettek haza átlagosan a dolgozók.

A reálkereset az első kilenc hónapot nézve 6,1 százalékkal emelkedett 3,5 százalékos infláció mellett.

Szakértői vélemény
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a friss adatokról úgy vélekedett: „A járvány miatt változott a helyzet a fizetések területén. A korábbi években a munkaerőhiány eredményeként a cégek béremelési kényszerben voltak, ám a járvány nyomán leépítések történtek.” Az év első kilenc hónapjában 3,9 százalékkal csökkent az alkalmazásban állók száma. A különböző szektorokat eltérően érintették az elbocsátások. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban a járványhatás miatt 17 százalékkal csökkent az alkalmazottak száma. A feldolgozóiparban 5 százalékos létszámcsökkenés következett be. Ugyanakkor az építőiparban 0,3 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma. Akad azonban olyan ágazat is - mégpedig az információ, kommunikáció -, ahol az egy évvel korábbihoz képest több mint 5 százalékkal több ember volt alkalmazásban az év első kilenc hónapjában.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy jövőre milyen tempóban emelkednek a bérek, ez nagyrészt a minimálbér-tárgyalásoktól függ. A mostani kilátások szerint jövőre 5 százalék alatti béremelkedés várható. „A fő kérdés, hogy 2021-ben a bérdinamika meghaladja-e a várhatóan valamivel 3 százalék feletti inflációt” – tette hozzá a szakember. A mostani helyzetben valószínűsíthető, hogy a reálbérek az idei több mint 6 százalékos növekedéshez képest jóval visszafogottabb emelkedést mutatnak majd jövőre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.