TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. január 31. 09:32
MTI

Összesen 484 millió eurót tett ki.

Az export euróban kifejezett értéke tavaly novemberben 0,2 százalékkal nőtt, az importé 0,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A külkereskedelmi áruforgalom egyenleg 44 millió euróval javult és 484 millió eurót tett ki - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az aktívum 16 millió euróval kevesebb az első becslésnél, amikor az export 0,1 százalékos és az import 0,8 százalékos csökkenését mérte a KSH. Változatlan áron számolva a kivitel 1,1, a behozatal 2,4 százalékkal nőtt.

A forint árfolyama egy év alatt az euróhoz mérten 3,6 százalékkal, a dollárral szemben 6,5 százalékkal gyengült. A termékimport forintban mért árszínvonala 0,5, az exporté 2,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a cserearány 1,9 százalékkal javult.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, a legfrissebb adatokból látszik az is, hogy a múlt év első tizenegy hónapjában a magyar export javított a korábbi eredményéhez képest. „Az exportvolumen 4,7 százalékkal nőtt, szemben az egy évvel korábbi 4,5 százalékkal. Az import esetében lassulás következett be, 5,7 százalékos volt a többlet, míg 2018-ban 6,5 százalékot tett ki” – fogalmazott a szakember.

A különböző termékcsoportok közül a gépeknél az export- és az importnövekedés megegyezett: mindkettőnél 7,1 százalékos volt. A feldolgozóipari termékeknél ugyanakkor látványos az importbővülés: 3,1 százalékkal emelkedett, és ez mindössze 0,3 százalékos exporttöbblettel párosult. A nyersanyagoknál viszont más a helyzet, itt az export 6,2 százalékos bővülést produkált, az import 2,2 százalékos emelkedésével szemben.

A K&H szakembere szerint az idén a belső fogyasztás lesz a gazdasági növekedés motorja, ami importnövekedést eredményezhet. Ezért a külkereskedelmi mérleg többlete mérséklődhet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.