Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

A második negyedévhez viszonyítva viszont a harmadikban 11,4 százalékkal nőtt, de hát volt is honnan feltápászkodni.

A bruttó hazai termék volumene 4,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévinél 11,4 százalékkal nagyobb, az előző év azonos időszakinál 4,6 százalékkal kisebb volt - erősítette meg kedden második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A nemzetgazdaság teljesítménye az első három negyedévben 5,5 százalékkal visszaesett a nyers adatok szerint.

A bruttó hazai termék harmadik negyedévi, 4,6 százalékos visszaeséséből a szolgáltatások 2,2 százalékpontos, az ipar 0,4 százalékpontos, az építőipar 1,0 százalékpontos csökkenést okozott.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 1,7 százalékpontos, a bruttó felhalmozás 2,8 százalékpontos - ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás, a beruházások 4,3 százalékpontos - a külkereskedelmi forgalom egyenlege 0,1 százalékpontos csökkenést okozott.

Mi változott?
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatokat értékelve azt mondta: a harmadik negyedéves adatokból látható, hogy a termelési oldalon valamennyi terület, köztük az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatások és az építőipar is mínuszban marad éves szinten a GDP-hez való hozzájárulást tekintve. A szóban forgó szektorok 0,2-2,2 százalékponttal részesedtek a visszaesésből a harmadik negyedévben. Hozzátette: „A felhasználási oldalon is hasonló a helyzet, a lakossági fogyasztást magában foglaló végső fogyasztás mellett a beruházási teljesítményt tartalmazó bruttó felhalmozás is negatív tartományban maradt. Előbbi 1,7 százalékponttal, utóbbi 2,8 százalékponttal húzta vissza a GDP-t. A bruttó felhalmozáson belül a beruházások csökkentek, a készletek ugyanakkor növekedtek. Utóbbi hátterében tartalékolási megfontolások, valamit értékesítési nehézségek egyaránt meghúzódhatnak” – tette hozzá.Németh Dávid szerint, ha a gazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat nézzük, akkor az látszik, hogy a második negyedévben a külkereskedelem és a fogyasztás könyvelhette el a legnagyobb visszaesést. Ezzel szemben a harmadik negyedévben a külkereskedelem gyakorlatilag semleges volt a GDP-eredmény szempontjából, azaz nem húzta vissza a gazdasági teljesítményt. A végső fogyasztás is sokkal kedvezőbb képet mutatott a harmadik negyedévben a másodikhoz képest. Így a beruházások hanyatlása kapta a főszerepet a harmadik negyedben.

Mi jön most?
A K&H Bank szakembere szerint a koronavírus-járvány második hullámában elrendelt korlátozások miatt a negyedik negyedév várhatóan rosszabb lesz, mint a harmadik, elsősorban a szolgáltatások gyengébb eredménye miatt. Összességében a mostani kilátások alapján éves szinten 6 százalékos GDP-csökkenéssel lehet számolni 2020-ban.

„A kérdés most elsősorban az, mikor és milyen lendülettel tér majd vissza az emelkedő pályára a magyar GDP. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az idei visszaesés után jövőre növekedés lesz, a mértéke viszont kérdéses. Ez ugyanis nagyban függ attól, mikor kezd csitulni a járvány, mikor jelennek meg a vakcinák és kezdődnek meg a tömeges oltások világszerte. Ezzel összefüggésben pedig lényeges szempont, hogy milyen tartós károkat szenvedett el a gazdaság és a kereslet milyen tempóban tud élénkülni” – emelte ki a K&H szakértője.

Jövőre az első negyedév még gyenge lesz, a másodikban elsősorban a bázishatás miatt kiugró többletre van kilátás, de a valódi élénkülés csak 2021 második felében várható.  Németh Dávid, úgy látja, hogy 2021-ben a magyar GDP 3,5-4 százalék körüli éves növekedést érhet el. Ez pedig azt jelenti, hogy jövőre még nem dolgozza le az idei hátrányt a gazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.