3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Reálisak a magyar kormány szerdán bejelentett költségvetési kiigazító intézkedéseinek bevételi céljai, sőt akár eltúlzottnak is bizonyulhatnak az újabb konszolidációs lépések. A magyar gazdaság jövő évi növekedésére adott új, lefelé korrigált hivatalos előrejelzés azonban még mindig derűlátó, és a csomag egyes elemei feszültséget kelthetnek az IMF-hez fűződő viszonyban - vélekedtek az elemzők.

A 4cast szerint a készség az újabb költségvetési lépések megtételére biztató jele annak, hogy a kormány nem akarja az IMF/EU-tárgyalások kisiklását.

Ez komoly plusz az előző, október 5-én ismertetett, félszívvel megalkotott kiigazítási intézkedési tervhez képest - fogalmaztak szerdai kommentárjukban a 4cast elemzői.

A ház szerint a szerdán ismertetett intézkedési csomag bevételi tervei - az áfa-beszedés hatékonyságának javításáról szóló elem kivételével - reálisnak tűnnek, és jó eséllyel elérhetőbb közelségbe hozzák a 2013-as államháztartási hiánycélt.

A 4cast szerint ugyanakkor az újonnan bejelentett intézkedések mindegyike további lendületet ad az inflációnak, miközben visszafogja a növekedést és a potenciális kibocsátást is.

A cég szakértőinek megfogalmazása szerint rendkívül optimista az a kormányzati várakozás, hogy a szerdán ismertetett költségvetési csomagnak csak enyhe hatása lesz a jövő évi gazdasági növekedésre.

Daniel Hewitt, a Barclays közgazdásza úgy vélekedett, hogy a magyar kormány egyértelműen elszánta magát az EU túlzottdeficit-eljárása alapján megszabott 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesítésére az uniós kohéziós juttatások megőrzése érdekében.

Hewitt szerint ugyanakkor az új intézkedéscsomag fő problémája az, hogy "viszonylag kevéssé üzletbarát". A Barclays vezető londoni elemzője ezt a véleményt azzal támasztja alá, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben a kormány mégsem csökkenti a felére a bankadót 2013-ban, és emeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Mindemellett a közműadó is újabb terheket ró az üzleti szférára.

Hewitt szerint mivel a szerdán bejelentett intézkedéscsomag kevéssé tűnik növekedésbarátnak, kiéleződhet a Nemzetközi Valutaalaphoz fűződő  viszony. Az IMF már korábban is jelezte, hogy a növekedés szempontjából "rendkívül barátságtalannak" tartja a magyar gazdaságpolitikai elegyet.

A szakértő közölte ugyanakkor, hogy még az idén, valószínűleg novemberben IMF-küldöttség utazik Magyarországra. A Barclays ugyanakkor nem számít arra, hogy ez az egy látogatás azonnali megállapodást eredményez az új IMF/EU-hitelprogramról, ehelyett a cég várakozása az, hogy a tárgyalások 2013-ban is folytatódnak.

Hewitt hozzátette: a Barclays továbbra sem bizonyos abban, hogy a magyar kormány és az IMF ki tud-e alakítani olyan közös álláspontot, amely elégséges lehet a megállapodás eléréséhez.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!