2p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A márciusi magyarországi inflációs számok arra engednek következtetni, hogy enyhül az év eleji ársokk - vélekedtek az elemzők a múlt havi inflációs adatsor szerdai ismertetése után.

A KSH adatai szerint márciusban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Februárban 5,9 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

A felmérésbe bevont szakértői 5,4-5,6 százalékos, teljes kosárra számolt tizenkét havi inflációt valószínűsítettek márciusra.

A 4cast közölte: összességében úgy tűnik, hogy a gyenge forint, az áfa-emelés és a minimálbér emelése az idei első két hónapban okozott nagyobb ársokkot, de ennek márciusban már nem volt továbbgyűrűző hatása.

A cég szerint az inflációs kosár fő alkotóelemeinek többsége a vártnál kevésbé drágult és ez jó eséllyel "valamelyes megkönnyebbülést" jelent a jegybank monetáris tanácsának, mivel az alapszintű inflációs folyamat "nem annyira rossz", mint amilyenre a januári és februári számokból következtetni lehetett.

A 4cast szerint ugyanakkor a támogatások szűkítésével és adóemelésekkel járó további költségvetési kiigazítások lehetősége, a gyümölcsösöket ért fagykárok és "természetesen az olajárak" folytatódó inflációs nyomást okoznak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!