Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A pénzügyminiszter ezt a kérdést most nem érzi aktuálisnak, pedig a korábban szabott feltételek adottnak tűnnek. 

"Most 15 százalékos a személyi jövedelemadó kulcsa, az egyszámjegyű szja-hoz nagyjából 650 milliárd forintot kellene kiengedni a kasszából. Én ezt most nem érzem aktuálisnak" - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a JÖSz diákszervezet ELTE Jogi karán tartott rendezvényén az Index tudósítása szerint. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Pedig az egyszámjegyű szja terve már több mint 5 éve porosodik a kormány asztalán. Legelőször Orbán Viktor 2013 májusában fejezte ki elképzelését ezzel kapcsolatban, majd egy évvel később Varga Mihály is megszólalt az adókulccsal kapcsolatban. Akkor úgy gondolta, ez majd 2015-ben lehet téma. Persze a bevezetés időpontja az idő haladtával került egyre távolabb: "középtávon" és "még ebben a ciklusban".

A bevezetés gátja a kormányzati nyilatkozatok alapján a költségvetési forráshiány volt az elmúlt években. Igaz, mára a költségvetési folyamatok kritikus problémát nem jelentenek, a jövőben óvatosságra intheti a kormányt az, hogy múlt héten az Európai Parlament támogatta a biztossági javaslatot, mely 25 százalékban maximalizálná az áfa mértékét a tagállamoknál. Ez hazánkban nagyjából 200 milliárd forintos kiesést okozna a költségvetési bevételekben.

2014 júniusában azonban az is kiderült végre, mi kellene az szja-csökkentéshez. Orbán úgy vélte, az akkori 2-4 százalék helyett tartósan 4-6 százalékos gazdasági növekedés kell, ami nem lehetetlen. Márpedig a növekedés mértéke, mint kritérium adottnak tűnik: a tavalyi 4 százalék felett növekedés után idén és 2019-ben is ennél nagyobb mértékben bővülhet a magyar gazdaság a kormányzat prognózisa szerint. 

Ennek ellenére önmagában Varga nyilatkozatának nem kellene felforgatnia a közvéleményt. 2019-re elfogadott adótörvényeink vannak, és ugyan ősszel még érkezik egy adócsomag a parlament elé, abban az uniós jogszabályok diktálta módosítások szerepelnek majd. 

Pedig az egyszámjegyű szja-val jelentős összeg maradna az adózóknál. Korábbi számításaink szerint bérkategóriáktól függetlenül mindenkinél egyaránt 9 százalékkal emelkedhetne a havonta hazavitt összeg. Ez azt is jelenti, hogy a magasabb keresetűek nominálisan többet nyernének rajta, mint az alacsonyabb keresetű dolgozók. 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.