2018. június 12. 11:16

Különben nem tudja ellátni a feladatait.

Már az állami, önkormányzati alapfeladatok ellátását látják veszélyben a közszféra dolgozóit képviselő szervezetek: a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).

Béremeléssel tartanák itt az orvosokat Béremeléssel tartanák itt az orvosokat

Szerintük a megélhetéshez is kevés, megalázóan alacsony bérek miatt sokan hagyják el a közszférát.

Az állam már nem tudja ellátni a törvényben vállalt feladatait a szakemberhiány miatt - állítják az érdekképviseletek.

Ennek bizonyítékát látják abban, hogy a kormány által üzemeltetett kozigallas.hu oldalon most is több mint 4700 szakembert keresnek "reménytelenül".

Az álláskereső oldalon ma délelőtt 5485 találatot tüntettek fel, ennyi helyre keresnek munkaerőt az állami, önkormányzati fenntartású intézmények. Sok az egészségügyi és oktatási ajánlat, szakorvosokat, gyógyszerészeket, illetve tanárokat, gyógypedagógusokat, könyvtárosokat, takarítókat is keresnek.

A közel 5,5 ezer álláshely egyébként nem tűnik óriási számnak a közszolgáltatást nyújtó alkalmazottak teljes, mintegy 1,2 milliós táborához képest. Utóbbiban persze benne vannak az állami cégeknél dolgozók is. A költségvetési intézményekben 820 ezer embernek tudnak jelenleg állást biztosítani.

Ezzel együtt a munkaerő-piaci anomáliára utal, hogy egyes kórházak, oktatási intézmények nagy számban vadásznak képzett munkaerőre.

A szakszervezetek azzal együtt látják egyre kilátástalanabbnak a helyzetet, hogy az egészségügyben és az oktatásban béremelések történtek az elmúlt években, és napirenden van az orvosi fizetések jelentős emelése is. Ezzel is próbálja az állam megelőzni a külföldi munkavállalást.

A köztisztviselői körben viszont 10 éve nem volt bérrendezés. Időszerű tehát, és a szakszervezetek nyomására a kormány mintha engedne: Gulyás Gergely miniszter pár hete kérdésünkre megerősítette, hogy a kormány foglalkozik a köztisztviselői bértáblával, a 2019-es költségvetés tervezésének részeként.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.