<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Különben nem tudja ellátni a feladatait.

Már az állami, önkormányzati alapfeladatok ellátását látják veszélyben a közszféra dolgozóit képviselő szervezetek: a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).

Béremeléssel tartanák itt az orvosokatBéremeléssel tartanák itt az orvosokat

Szerintük a megélhetéshez is kevés, megalázóan alacsony bérek miatt sokan hagyják el a közszférát.

Az állam már nem tudja ellátni a törvényben vállalt feladatait a szakemberhiány miatt - állítják az érdekképviseletek.

Ennek bizonyítékát látják abban, hogy a kormány által üzemeltetett kozigallas.hu oldalon most is több mint 4700 szakembert keresnek "reménytelenül".

Az álláskereső oldalon ma délelőtt 5485 találatot tüntettek fel, ennyi helyre keresnek munkaerőt az állami, önkormányzati fenntartású intézmények. Sok az egészségügyi és oktatási ajánlat, szakorvosokat, gyógyszerészeket, illetve tanárokat, gyógypedagógusokat, könyvtárosokat, takarítókat is keresnek.

A közel 5,5 ezer álláshely egyébként nem tűnik óriási számnak a közszolgáltatást nyújtó alkalmazottak teljes, mintegy 1,2 milliós táborához képest. Utóbbiban persze benne vannak az állami cégeknél dolgozók is. A költségvetési intézményekben 820 ezer embernek tudnak jelenleg állást biztosítani.

Ezzel együtt a munkaerő-piaci anomáliára utal, hogy egyes kórházak, oktatási intézmények nagy számban vadásznak képzett munkaerőre.

A szakszervezetek azzal együtt látják egyre kilátástalanabbnak a helyzetet, hogy az egészségügyben és az oktatásban béremelések történtek az elmúlt években, és napirenden van az orvosi fizetések jelentős emelése is. Ezzel is próbálja az állam megelőzni a külföldi munkavállalást.

A köztisztviselői körben viszont 10 éve nem volt bérrendezés. Időszerű tehát, és a szakszervezetek nyomására a kormány mintha engedne: Gulyás Gergely miniszter pár hete kérdésünkre megerősítette, hogy a kormány foglalkozik a köztisztviselői bértáblával, a 2019-es költségvetés tervezésének részeként.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.