2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Különben nem tudja ellátni a feladatait.

Már az állami, önkormányzati alapfeladatok ellátását látják veszélyben a közszféra dolgozóit képviselő szervezetek: a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).

Béremeléssel tartanák itt az orvosokat
Béremeléssel tartanák itt az orvosokat

Szerintük a megélhetéshez is kevés, megalázóan alacsony bérek miatt sokan hagyják el a közszférát.

Az állam már nem tudja ellátni a törvényben vállalt feladatait a szakemberhiány miatt - állítják az érdekképviseletek.

Ennek bizonyítékát látják abban, hogy a kormány által üzemeltetett kozigallas.hu oldalon most is több mint 4700 szakembert keresnek "reménytelenül".

Az álláskereső oldalon ma délelőtt 5485 találatot tüntettek fel, ennyi helyre keresnek munkaerőt az állami, önkormányzati fenntartású intézmények. Sok az egészségügyi és oktatási ajánlat, szakorvosokat, gyógyszerészeket, illetve tanárokat, gyógypedagógusokat, könyvtárosokat, takarítókat is keresnek.

A közel 5,5 ezer álláshely egyébként nem tűnik óriási számnak a közszolgáltatást nyújtó alkalmazottak teljes, mintegy 1,2 milliós táborához képest. Utóbbiban persze benne vannak az állami cégeknél dolgozók is. A költségvetési intézményekben 820 ezer embernek tudnak jelenleg állást biztosítani.

Ezzel együtt a munkaerő-piaci anomáliára utal, hogy egyes kórházak, oktatási intézmények nagy számban vadásznak képzett munkaerőre.

A szakszervezetek azzal együtt látják egyre kilátástalanabbnak a helyzetet, hogy az egészségügyben és az oktatásban béremelések történtek az elmúlt években, és napirenden van az orvosi fizetések jelentős emelése is. Ezzel is próbálja az állam megelőzni a külföldi munkavállalást.

A köztisztviselői körben viszont 10 éve nem volt bérrendezés. Időszerű tehát, és a szakszervezetek nyomására a kormány mintha engedne: Gulyás Gergely miniszter pár hete kérdésünkre megerősítette, hogy a kormány foglalkozik a köztisztviselői bértáblával, a 2019-es költségvetés tervezésének részeként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!