TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. január 19. 09:19

Öt darab egyedi művészeti alkotás tulajdonjogát szerzi meg Lázár János tárcája a magyar állam javára, hogy a festmények "a Miniszterelnökség új székhelyének ornamentumaként" szolgáljanak - derül ki a legfrissebb uniós közbeszerzési értesítőből.

A közbeszerzési kiírás szerint a beszerzendő festmények a Miniszterelnökség új székhelyét fogják díszíteni. A Miniszterelnökség budavári elhelyezését biztosító felújítási és építési beruházás megvalósítása jelenleg a kivitelezés fázisában tart.

Az öt darab festményért a becsült 320 millió forint helyett 282 millió forintot fizetnek Kalmár Tímeának, a KOGART vezetőjének, akinek - nyilatkozata alapján - a beszerzendő festmények kizárólagos tulajdonában vannak.

Az alábbi képekkel fogják ékesíteni a Miniszterelnökség falait a Várban:

  • Ligeti Antal: Rózsahegy (Bodrogközi táj), 1870
  • Ligeti Antal: A Balaton Szigligetnél, 1887
  • K. Spányi Béla: Naplemente a pusztán, 1891
  • Bogdány Jakab: Virágcsendélet, 1700 körül
  • Bogdány Jakab: Sárgaszárnyú ara, 18. század eleje.


A kiírás szerint azért pont ezekre a festményekre esett Lázárék választása, mert ezek

"egyediségükkel méltóképp reprezentálják a XVIII. és XIX. század magyar művészetét".

Érdekesség még, hogy Ligeti Antal Bodrogközi tája és Bogdány Jakab Sárgaszárnyú ara című festménye a top 20 leggazdagabb magyar egyikének, a KOGART alapítójának, Kovács Gábor gyűjteményének darabja.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.