2017. január 19. 09:19

Öt darab egyedi művészeti alkotás tulajdonjogát szerzi meg Lázár János tárcája a magyar állam javára, hogy a festmények "a Miniszterelnökség új székhelyének ornamentumaként" szolgáljanak - derül ki a legfrissebb uniós közbeszerzési értesítőből.

A közbeszerzési kiírás szerint a beszerzendő festmények a Miniszterelnökség új székhelyét fogják díszíteni. A Miniszterelnökség budavári elhelyezését biztosító felújítási és építési beruházás megvalósítása jelenleg a kivitelezés fázisában tart.

Az öt darab festményért a becsült 320 millió forint helyett 282 millió forintot fizetnek Kalmár Tímeának, a KOGART vezetőjének, akinek - nyilatkozata alapján - a beszerzendő festmények kizárólagos tulajdonában vannak.

Az alábbi képekkel fogják ékesíteni a Miniszterelnökség falait a Várban:

  • Ligeti Antal: Rózsahegy (Bodrogközi táj), 1870
  • Ligeti Antal: A Balaton Szigligetnél, 1887
  • K. Spányi Béla: Naplemente a pusztán, 1891
  • Bogdány Jakab: Virágcsendélet, 1700 körül
  • Bogdány Jakab: Sárgaszárnyú ara, 18. század eleje.


A kiírás szerint azért pont ezekre a festményekre esett Lázárék választása, mert ezek

"egyediségükkel méltóképp reprezentálják a XVIII. és XIX. század magyar művészetét".

Érdekesség még, hogy Ligeti Antal Bodrogközi tája és Bogdány Jakab Sárgaszárnyú ara című festménye a top 20 leggazdagabb magyar egyikének, a KOGART alapítójának, Kovács Gábor gyűjteményének darabja.

mfor.hu

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés