3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyes londoni elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő szavazását megelőző hétfői előrejelzéseikben nem tartják teljesen kizártnak, hogy kamatcsökkentési szünetet tart keddi ülésén a testület, bár továbbra is az újabb enyhítést tartják valószínűbbnek.

Azok a citybeli szakértők, akik szerint ezúttal van esély a jelenleg 6,25 százalékos MNB-alapkamat szinten tartására, nem elsősorban a Standard & Poor's hitelminősítő péntek esti magyar osztályzatrontásával, hanem egybehangzóan a monetáris testület múlt havi kamatcsökkentési döntése után kiadott közlemény egyik "talányosnak" ítélt mondatával indokolják véleményüket. A Morgan Stanley elemzői közölték, hogy továbbra is nagyobb eséllyel jósolják az újabb negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentést keddre, mint a kamattartást, ám nem tartják kizárhatónak a szünetet sem.

A ház szakértői szerint bár a magyar jegybank pénzügypolitikájának középtávú iránya "kristálytiszta", van azonban egy mondat a múlt havi kamatdöntő ülésről kiadott monetáris tanácsi közleményben, amely növeli a rövid távú enyhítési szünet esélyét. A közleményben ugyanis az áll, hogy a monetáris testület akkor fontolja meg a további kamatcsökkentést, ha a "következő hónapokban" hozzáférhető adatok megerősítik a piaci hangulat javulásának tartósságát, és ha a középtávú inflációs kilátás összeegyeztethető marad a 3 százalékos célszint elérésével. A Morgan Stanley elemzői hétfői értékelésükben úgy vélekedtek, hogy a "következő hónapokban" kifejezés akár egy rövid távú enyhítési szünetre is utalhat.

A ház szakértői elismerték ugyanakkor, hogy a szélesebb elemzői konszenzus, amely "szilárdan" újabb kamatcsökkentést valószínűsít keddre, ezt a tényezőt a jelek szerint nem veszi figyelembe. A cég elemzői szerint mindemellett az októberi kamatdöntő ülés óta megismert inflációs és gazdasági aktivitási adatok sem arra utalnak, hogy a monetáris enyhítést le kellene állítani, és összességében a piaci kockázati mérőszámok is összeegyeztethetők a további MNB-kamatcsökkentésekkel.

Mindezt egybevetve a Morgan Stanley elemzői 60 százalékos esélyt adtak hétfői prognózisukban arra, hogy a monetáris tanács kedden újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre. Véleményük szerint azonban ha az általuk 40 százalékos esélyűnek becsült kamattartási döntés születik meg kedden, az is mindössze a valószínűleg hosszas enyhítési ciklus átmeneti szünetét jelentené.

A 4cast közgazdászai is ugyanazt a mondatot emelték ki előrejelzésükben a múlt havi monetáris tanácsi közleményből, mint a Morgan Stanley elemzői. A 4cast szakértői szerint különösen azért feltűnő a "következő hónapok" kifejezésben alkalmazott többes szám, mivel a testület korábbi közleményeiben nem szerepelt utalás többhavi időtávlatra. A cég elemzői szerint ez azt jelenti, hogy az MNB monetáris tanácsa egyértelműen módosította retorikáját. A ház szakelemzői úgy vélik, hogy a testület ezzel "jelezni akart valamit", nem kizárható módon akár azt, hogy változhat a további enyhítések időzítése.

Mindent egybevetve - és annak feltételezésével, hogy a monetáris tanácsi döntésekben továbbra is az enyhítésre hajló külső tagok nézetei dominálnak - azzal kell számolni, hogy folytatódnak az MNB-kamatcsökkentések. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a múlt havi kamatdöntő ülés üzenetét sem, a retorikai fordulat ugyanis "nem ok nélküli". Ennek alapján nem kizárható, hogy ebben a hónapban enyhítési szünet következik - vélekedtek előrejelzésükben a 4cast elemzői.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!