<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az adósságkezelő már élt is a jegybank által felkínált lehetőséggel, és közvetítése révén vásárolt vissza magyar devizakötvényt az elmúlt hetekben - tudta meg az mfor.hu

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank magyar devizakötvényt vásárolt a másodpiacon júliusban 82,6 milliárd forint értékben. A jegybank az mfor.hu megkeresésére úgy fogalmazott a devizás magyar állampapír vásárlásával kapcsolatban:

"Az MNB az új programjával lehetőséget kíván nyújtani arra is, hogy amennyiben az Államadósság Kezelő Központ az önfinanszírozási koncepciónak megfelelően tovább növeli az államadósság belső, forint finanszírozásának arányát, akkor erre az MNB által megvásárolt devizakötvények piaci áron történő visszavásárlásával is lehetősége legyen."

Éppen ezért az Államadósság Kezelő Központhoz fordultunk kérdéseinkkel. Szerettük volna megtudni, hogy kívánnak-e élni ezzel a felajánlott lehetőséggel, és ha igen, akkor a jövő évi lejárat idei előtörlesztésénél (900 millió euró) mekkora szerepet szánnak a jegybanki vásárlásoknak.

Mint kiderült, az elmúlt hetekben

"az ÁKK vásárolt is vissza devizakötvényeket az MNB, mint ügynök közvetítésével".

A vásárlás további részleteiről azonban az adósságkezelő üzleti érdekekre hivatkozva nem nyilatkozott. Így azt sem tudtuk meg, hogy mekkora értékű visszavásárlást hajtottak végre az MNB közvetítésével.

Ami viszont biztosnak tűnik, hogy Matolcsyéknak lesz szerepe a 900 milliós idei előtörlesztésben, bár egyelőre nem tudni, hogy konkrétan milyen mértékben. Az ÁKK ugyanis arról tájékoztatta portálunkat, hogy

"Nincs előre meghatározott összeg az év végéig visszavásárolható devizakötvényekre. A 900 millió euró összegű 2016-ban lejáró devizaadósság előtörlesztésből nagyobb rész devizahitelek előtörlesztésével, kisebb rész devizakötvények visszavásárlásával valósul meg."

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.