2p

Az elmúlt tíz év legnyugodtabb költségvetési véleményezési időszaka volt a mostani az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ), mert a 2017-es költségvetés jól átgondolt, számításokkal alátámasztott büdzsé - mondta az ÁSZ elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában hétfőn.

Domokos László hozzátette: korábban az adóbevételek teljesíthetősége volt gyakran kérdéses, most azonban ezzel nincs már gond sem az idei, sem a jövő évi költségvetésben.

A 2017-es költségvetés bevételi oldalán a szakértők csak a Norvég Alap teljesíthetőségét látják kockázatosnak, ez azonban mintegy 5 milliárd forintos tétel, ennek pedig gyakorlati jelentősége nincs. A kiadási oldalon pedig 60 milliárd forint lehet a túlköltés. Ez a vagyoni kiadásoknál jelentkezhet, még a fejlesztési tárcánál kellenek tovább számítások a városi tömegközlekedés támogatásánál - fűzte hozzá.

A jövő évi költségvetés megfelel az alkotmányos szabályoknak. Példaként említette Domokos László a csökkenő államadósságot, amely a 2017-es költségvetés szerint jövőre 1,6 százalékponttal lesz alacsonyabb a GDP-hez viszonyítva. Az ÁSZ elnöke ugyanakkor hozzátette: a költségvetés kiadási és bevételi oldalát folyamatosan "karban kell tartani", hogy nem legyen pazarlás és tovább kell erősíteni s versenyképességet javító tényezőket is.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!