2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az embereket munkában tartsuk, mivel a munkanélküliség eszkalálódásának jelentős pénzügyi és társadalmi költségei lennének - jelentette ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke pénteken Szegeden.

A munkanélküliség megugrása azzal járna, hogy a nem létező költségvetési bevételekből kellene finanszírozni a most mintegy 400 milliárd forintot kitevő munkanélküli ellátás növekedését - mondta a szakember a Csongrád megyei jogásznapon tartott előadásán.

Hozzátette: járulékos hatásként többek között a bűnözés növekedésével kellene számolni, s ennek kezelése további forrásokat igényelne.

Kovács Árpád szerint olyan pénzügyi lépésekre van szükség, amely elősegítik a piaccal rendelkező, de jelenleg finanszírozási nehézségekkel küzdő vállalkozások működését, támogatják a sikeresnek látszó reorganizációkat, a beruházni és fejleszteni képes cégeket Ugyanakkor súlyos tévedés lenne a fekete- és a szürkegazdaság eltűrése, ahogy az a kilencvenes évek elején történt - fűzte hozzá.

A válságkezelés sikere nagymértékben függ attól, hogy a magyar pénzügyi rendszerrel mi történik - fogalmazott az ÁSZ elnöke.

Bár a pénzügyi szektor számára a külföldi finanszírozás és tőketámogatás rendelkezésre áll, a jövedelmezőség mérséklődése miatt nagy a kockázata a likviditás és a profittermelő képesség további romlásának - mondta Kovács Árpád.

A kialakult helyzetben számítani kell a magyar pénzügyi szektor hitelkockázatainak növekedésére is. Figyelmeztető jel a lakossági adósságszolgálat magas szintje és ennek további növekedése - közölte a szakember.

Az ÁSZ elnöke elsősorban a lakáshitel-piacon lát veszélyeket. "Nem lehet százezres nagyságrendben lakást elkobozni" - mondta Kovács Árpád. Az államnak oly módon kell beavatkoznia, hogy átvállalja a terhek egy részét, elősegíti a hitelek átütemezését - tette hozzá.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!