2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Vedomosztyi című orosz üzleti lap pénteki számában "Magyar szenvedélyek" című rövid írásában orosz tisztségviselőket idézett, akik szerint a Surgutneftegas Mol-részvényeit el kell adni, vagy ki kell várni a magyarországi választásokat, "lehetséges, hogy változik a kormány, és lojálisabb lesz Oroszországhoz".

A lap felidézte, hogy a Surgutneftegas tavaly első ízben szánta el magát, hogy felhalmozódott megtakarításai egy részét külföldön fektesse be, és megvásárolta a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját, de ezt a Mol ellenséges kivásárlási  kísérletnek tekintette, és nem engedi be az orosz konszernt sem az igazgató tanácsba, sem a közgyűlésre.

A Vedomosztyi két meg nem nevezett orosz tisztségviselőt idézett, akik szerint két lehetőség kínálkozik a patthelyzet megoldására: meg kell szabadulni a pakettől, lehetőleg nyereséggel, vagy "ki kell várni magyarországi parlamenti választásokat, talán változik a kormány, és lojálisabb lesz Oroszország iránt".

Az első lehetőségekkel kapcsolatban a lap forrásai elmondták: Magyarország azt javasolja, hogy a Mol vásárolja meg saját részvényeit a Surgitneftegastól. Felmerül egy olyan elképzelés is - ezt a brit Sinocor javasolta, amely közvetítői jutalékot szeretett volna kapni -, hogy a Mol vásároljon részt a brit Ineos petrokémiai cégben, s aztán cserélje el a részvénycsomagokat a Surgutneftegas-zal. A Vedomosztyit azonban a Sinicorhoz közelálló források úgy tájékoztatták, hogy Oroszország és Magyarország közölte: megoldják maguk a kérdést.

A lap idézte a német Wirtschaftsblatt című gazdasági újságot is, amely úgy tudja, hogy a Surgutneftegas a legyen PKN Orlennel tárgyal arról, hogy hogy vele cseréli el a Mol-pakettet az Orlen Lietuva (azelőtt Mazeikiu Nafta) részvényeinek 25 százalékára. A Vedomosztyi szerint a Mol és a PKN Orlen mindent cáfol, a Surgutneftegas pedig szokásához híven hallgat.

"Az orosz tisztségviselők azonban kitartanak emellett, hogy "ki kell várni a magyarországi választásokat, hátha utána nem lesz szükség a bonyolult sémákra" - írta a Vedomosztyi.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!