2010. december 8. 14:50

Az Európai Bizottság szerdán részben megszüntette a Visa európai érdekeltségével szemben a bankközi jutalékok miatt korábban indított vizsgálatot, miután a kártyatársaság vállalta: csökkenti a multilaterális tranzakciók után kért összeget, amit a bankok egymás között számítanak fel betéti (debit) kártyával való fizetés esetén, és amit végső soron a fogyasztó fizet meg.

A Visa Europe azt vállalta, hogy a határokon átnyúló, valamint a belföldi tranzakciók értékének 0,20 százalékában maximálja a bankközi jutalékot (interchange fee). Ez a jutalék vonatkozna valamennyi határokon átnyúló tranzakcióra, továbbá a belföldi ügyletekre azokban az országokban - Magyarország mellett Izlandon, Írországban, Olaszországban, Máltán, Svédországban, Luxemburgban és Hollandiában -, amelyekben nem a helyi bankok, hanem közvetlenül a Visa Europe határozza meg a jutalékot.

Ez a belföldi fizetéseknél akár 60 százalékos, a határokon átnyúló tranzakcióknál 30 százalékos megtakarítást is jelenthet a korábbihoz képest. A Visa Europe emellett azt is vállalta, hogy átláthatóbbá teszi a rendszer működését a verseny növelése végett.

A bizottság közlése szerint ezek a vállalások négy évre szólnak,  betartásukat rendszeresen ellenőrzik.

Az Európai Bizottságnál egyszersmind közölték, hogy ezzel az ügy még nincs befejezve a Visánál, a hitelkártyákra vonatkozó versenyügyi vizsgálat folytatódik. A bizottság ágazati vizsgálata ugyanis korábban súlyos versenykorlátozó tényezőket tárt fel a lakossági bankügyletek területén, köztük a bankkártyák, a fizetési rendszerek és a lakossági banki termékek piacain.

Az Európai Bizottság nyomására a MasterCard már tavaly áprilisban leszállította a bankközi jutalékot, ugyancsak 0,20 százalékra.

A Visa debit- és hitelkártyáival az európai gazdasági térségben (EU plusz Izland, Liechtenstein, Norvégia) a kártyás fizetéseknek nagyjából egyharmadát bonyolítják le. A magyar parlament tavaly decemberben az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításával felső korlátot szabott a bankkártyával történő fizetés esetén felszámolt bankközi jutalékra, ami a fizetett összeg 0,3 százaléka, de maximum 100 forint lehet tranzakciónként, ha a fizetés betéti kártyával történik.

MTI