5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelentős eséllyel jósolják a múlt havi szigorítás nyomán kialakult 5,50 százalékos MNB-alapkamat hétfői újabb emelését londoni felzárkózó piaci elemzők, bár a szigorítás továbbra sem konszenzusos előrejelzés a Cityben.

Az MTI előrejelzési körképébe bevont hét nagy londoni befektetési bank és gazdaságelemző intézet - JP Morgan, Goldman Sachs, Barclays Capital, 4cast, Morgan Stanley, TD Securities, Capital Economics - közül négy volt azon a véleményen, hogy valószínűsíthető egy újabb kamatemelés a Monetáris Tanács idei utolsó, hétfői ülésén.

A JP Morgan negyed százalékpontos újabb szigorításra számít hétfőn, bár az esélyek a cég szerint "szorosak". Valószínűleg "szoros lesz" a voksolási eredmény is, de a JP Morgan várakozása szerint végül ismét "a héják kerekednek felül". A ház 4:3-as szavazati arányra számít legvalószínűbb eredményként, és azt jósolja, hogy ha most végül el is maradna a további emelés, akkor januárban várható a következő szigorító lépés az MNB részéről.

A JP Morgan elemzői a hétfői döntést befolyásoló tényezők közül kiemelték a kockázati környezetet, amely megítélésük szerint jelenleg jórészt stabil: a forint 2,5 százalékot erősödött az euróhoz képest az előző kamatdöntés óta, és most nagyjából a legutóbbi Inflációs Jelentésben feltételezett szinten van. A JP Morgan szerint azonban ez nem nyújt sok vigaszt az MNB-nek, mivel az Inflációs Jelentésben szereplő - a jelenleginek megfelelő - árfolyamszint-feltételezéshez a 3 százalékos célszintet meghaladó inflációs prognózis kapcsolódott.

Mindemellett a Monetáris Tanács által figyelemmel kísért más kockázati mérőszámok közül néhány romlott az elmúlt időszakban. Ezek közé tartozik a magyar adósságtörlesztési leállás kockázatára köthető biztosítási ügyletek (CDS) árazása, amely 15 bázisponttal magasabban állt az elmúlt kereskedési hét utolsó napján, mint a kamatemelésről döntő múlt havi MNB-ülés előtti pénteken.

Ugyanezen időszakban a lengyel és a román CDS-árazások csökkentek, és az MNB ebben annak jelét fogja látni, hogy Magyarországhoz köthető egyedi kockázati megítélésbeli romlásról van szó - vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.

A ház szerint mindent egybevetve még további kamatemelések valószínűsíthetők, mivel az MNB igyekszik saját hitelességét is védeni. Ennek alapján a JP Morgan szakértői 2011 első negyedében újabb negyed százalékpontos szigorítást várnak. Előrejelzésük szerint utána - az új monetáris tanácsi tagok csatlakozásával - szünet következhet, majd a második félévben folytatódik a szigorítás. A cég alapeseti forgatókönyvében 2011 végére 6,25 százalékos MNB-alapkamat szerepel.

A Morgan Stanley elemzői szintén azt várják, hogy bár a hétfői monetáris tanácsi ülés eredménye valószínűleg szorosabb lesz a múlt havinál, a "héják" azonban jó eséllyel "ismét felülkerekednek", és várható egy újabb negyed százalékpontos kamatemelés. A cég  londoni elemzői - akik a novemberi kamatemelést is megjósolták - úgy látják, hogy a magyar kockázati környezet azóta ugyan nem romlott "masszív mértékben", ám "nem is javult", vagyis azok az aggályok, amelyeket az MNB a magyar kockázati profillal kapcsolatban a novemberi szigorítás előtt táplált, most is megvannak.

A Goldman Sachs (GS) szakértői a Monetáris Tanács hétfői ülése előtt adott előrejelzésükben úgy fogalmaztak, hogy "nagy a valószínűsége" egy újabb negyed százalékpontos emelésnek. A GS elemzői is megemlítették a forint legutóbbi erősödését, amely azonban szerintük főleg a külső környezet javulásának köszönhető. A magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak viszont még mindig "nagyon magasak", és megvan a kockázata annak is, hogy Fitch Ratings hitelminősítő - a Moody's múlt heti példáját követve  - szintén a leggyengébb befektetői szintre rontja a magyar adósosztályzatokat.

A Goldman Sachs elemzői is a kamatemelés mellett szóló további érvek között említették, hogy a Monetáris Tanács saját hitelességét is erősíteni akarhatja, miután többször jelezte, hogy használni fogja pénzügypolitikai eszközeit az infláció leszorítására, márpedig "az inflációs kilátások nem változtak a novemberi kamatemelés óta".

A Goldman Sachs londoni szakértői azt is valószínűsítik, hogy az MNB monetáris testülete saját függetlenségének hangsúlyozására is kísérletet tehet egy újabb kamatszigorítással, tekintettel a tanácstagok kijelölési módjának megváltoztatásáról szóló javaslatra, amelynek alapján a kormány komoly szerephez jutna  a Monetáris Tanács összetételének meghatározásában.

A 4cast szakelemzői - akik a novemberi negyed százalékpontos MNB-kamatemelést szintén megjósolták a kamattartást valószínűsítő szélesebb konszenzus ellenében - hétfőre is hasonló szigorítást várnak. A ház szerint a következő néhány hónapban még hozzávetőleg egy teljes százalékpontnyi kamatemelésre lehet szükség ahhoz, hogy az inflációs előrejelzést közelíteni lehessen a 3 százalékos célhoz.

A cég szerint mindemellett a magyar gazdaság kockázati környezete is "egyértelműen" romlott a Monetáris Tanács legutóbbi ülése óta, ráadásul a térség egészére jellemző ütemnél gyorsabban. A 4cast szakértői úgy vélik, hogy a forint legutóbbi erősödéséhez - a kedvezőbb külső környezet mellett - a magyar jegybank által használt kemény hangvétel járult hozzá, a magyar befektetési termékekre nehezedő nyomás jelentős része ugyanakkor a magyar kormány költségvetési politikájának következménye.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!