2011. április 27. 14:01

Bár a Japán földrengéstől az eurózóna adósságválságán keresztül az arab-világban folyó felkeléseken át számos esemény fenyegeti a világgazdaság felépülését, kezd normalizálódni a gazdasági környezet, amiből Magyarország is profitálhat, derül ki a Commerzbank elemzéséből.

A megnövekedett kockázatvállalási hajlandóságnak köszönheti hazánk a múlt heti dollárjegyzés átütő sikerét, és a forint árfolyamának emelkedését az elmúlt hónapban, írja a bank. Az idei növekedés meghaladhatja a 3 százalékot, ám az infláció is magasabb lehet a kormány által tervezett 4 százaléknál, többek között a magas olajárnak is köszönhetően.

A lengyel gazdaságon is látni, hogy a Kelet-közép európai térség kezd magára találni, és hazánkhoz hasonlóan ott is az infláció növekedése okozhat problémákat, ami ellen a lengyel jegybank 25 bázispontos kamatemeléssel igyekezett védekezni áprilisban.

A legfontosabb hazánkat érintő fejlemények a bank szerint ahhoz köthetőek, hogy sikerrel jár-e az Európai Bizottság a kormány által bevezetett különadók terén. Noha a pénzintézet szerint ez alapvetően pozitív fejlemény volna, ám rövidtávon komoly fiskális problémákat okozhat.

Már nem kell Svájcba menekülni

Jó hír lehet viszont a devizahitelesek számára, hogy a megnövekedett kockázatvállalási kedvnek köszönhetően megszűnik a svájci frank menekülővaluta státusza, aminek köszönhetően az megkezdheti a korábbi, válság előtti szintre gyengülését, igaz ez hosszabb időt vesz igénybe, hiszen a piacok már elkezdték beárazni a svájci jegybank júniusi kamatemelését.

A világgazdaság előtt álló lehetőség kapcsán az Egyesült Államok idei kilátásait lefelé módosította, és az eurózóna kilátásait is vérszegénynek ítéli a pénzintézet. Ugyanakkor az EKB kamatemelése már jelzi, hogy Európa lassan túljut a válság azon szakaszán, amikor továbbra is monetáris élénkítésre van szükség. Az emelés hatására várhatóan az euró újra erősödni kezd a dollárral szemben és a svájci frankkal szemben is elmozdult a korábbi mélypontról. A német gazdaságnak különösen jót tesz, hogy a kamatemelés mellett alapvetően laza maradt az európai monetáris politika.

A német gazdaság helyzete egyébként is kedvező, a bank szerint továbbra is növekedési pályán marad hazánk legfontosabb gazdasági partnere. A Japán földrengés, és az emelkedő olajárak ugyan tekinthetőek külső sokknak, ám ezek hatása alapvetően csekély lehet. A német növekedés hazánk számára is jó hír, hiszen legnagyobb exportpartnerünkkel együtt mozog a magyar kibocsátás. A legnagyobb veszély, ami a német gazdaságra leselkedik az infláció emelkedése, azonban a bérek stagnálása ezt a tendenciát is enyhíti valamelyest.

A Commerzbank szerint lassan a tengerentúlon is be kell hogy induljon a kamatemelési ciklus, amit a növekvő infláció is támogat. Igaz, a Fed szerint az energiaárak emelkedése csupán ideiglenes, amit az is jelezhet, hogy egyelőre nem alakult ki inflációs nyomás a béreken. A kvantitatív lazítás második lépcsőjének nyárközepi lejárását követően azonban várhatóan nem folytatódik a további monetáris élénkítés. A bank szerint azonban a monetáris politika lassan követi a változásokat a reálgazdaságban, így a teljes fordulat csak 2012-re várható a Fed politikájában.

Kosztolányi Bálint

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.