2016. március 2. 16:58

Az orosz olajipari vállalatok abban állapodtak meg az idei évre, hogy a termelést a januári szinten befagyasztják - jelentette be Vlagyimir Putyin elnök szerdán.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

"Megállapodás született arról, hogy az egész évben a januári szinten tartjuk a termelést" - számolt be az orosz elnök az olajtermelőkkel kedden folytatott megbeszéléseken létrejött megállapodásról. Február közepén a nagyobb olajtermelő országok elvi megállapodásra jutottak a termelés befagyasztásáról. Arról azonban, hogy Oroszország esetében ez pontosan mit fog jelenteni, nem volt információ.

Oroszország januárban és februárban napi 10,88 millió hordó olajat termelt, és ezzel továbbra is a világ legnagyobb olajtermelőjének számít, megelőzve Szaúd-Arábiát. Az exportban világelső Szaúd-Arábia termelése februárban átlagosan napi 10,2 millió hordó volt. A szerdai orosz bejelentés hidegen hagyta az olajpiacokat, mivel a legnagyobb bizonytalansági tényező, Irán továbbra sem terítette még ki a lapjait, és nem kötelezte el magát a termelés befagyasztása mellett.

Ezek a legőrültebb munkák

Még sok tennivaló van ahhoz, hogy a termelés befagyasztásáról létrejött dohai elvi megállapodást gyakorlati útra lehessen terelni. "Az orosz olajvállalatok egyetértenek abban, hogy folytatni kell az egyeztetéseket a nagy olajtermelőkkel" - mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, hozzátéve, hogy "egyes olajtermelők álláspontja még nem teljesen világos. Többen csatlakoztak ugyan a Doha-csoporthoz, de vannak jó néhányan, akik még nem fedték fel szándékaikat".

Az olaj világpiaci ára 2014 közepe óta több mint 70 százalékkal esett a napi egymillió hordóra becsült túltermelés miatt.

MTI