4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A költségvetési törvényjavaslatról tárgyaltak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén. A munkavállalókat képviselő szakszervezetek a "változatlanság költségvetéséről" szóltak, a munkáltatói oldal pedig úgy vélte, a gazdasági növekedésre az eddiginél nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. A kisadók tervezett összevonását mindkét oldal elfogadhatatlannak tartja. Mfor.hu tudósítás.

Szigorú költségvetés jövőre is (Mfor-montázs)

A 2008. évi lesz az utolsó konszolidációs költségvetés Tátrai Miklós szerint. A Pénzügyminisztérium államtitkára az Országos Érdekegyezető Tanács pénteki ülésén jelezte: szigorú, fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra van szükség, de további érdemi szigorítás nem kell.

A kormány a jövő évi makrogazdasági pályát tekintve gyorsuló, 2,8 százalékos növekedést vár az idei 2,2 százalékos bővüléshez képest. A prognózis szerint a lakossági fogyasztás is pozitívan alakul, 0,8 százalékkal növekszik az ez évi 1,1 százalékos visszaesés után.

Jelentős, reform értékű adóváltozások nem lesznek, csupán kisebb változtatások várhatók. Ezek közül a kisadók (szakképzési hozzájárulás, innovációs és rehabilitációs járulék) összevonását kíséri a legnagyobb érdeklődés, amit mind a munkavállalói, mind a munkáltatói oldal elutasít. A kormány elképzelése szerint az összevont járulék alapja az (érdekképviseletek szerint eleve rossz) iparűzési adó alapja, vagyis a nettó árbevétel lenne.

Mi lesz a kisadók sorsa?

Pataky Péter, a munkavállalói oldal képviselője szerint a kisadók összevonása semmilyen egyszerűsítést nem hozna. Mint mondta, félelmeik vannak a szakképzési hozzájárulás felhasználását illetően is. Szerintük az eddigi egy jól működő rendszer volt, amihez felesleges hozzányúlni.

Ungvárszki Ágnes, a munkáltatók szóvivője szintén elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot, mind tartalmilag, mind mértékét tekintve. Úgy vélte, annak megvalósulásával az adminisztráció nem lenne kevesebb, viszont növekedne a befizetés, vagyis tehernövekedésről van szó. A lépéssel a kisvállalkozókat sújtanák leginkább, ezért a munkaadók a javaslat visszavonására szólították fel a kormányzatot.

Tátrai Miklós hangsúlyozta: a kormány az OÉT szociális partnereinek korábbi elutasítását követően döntött a kisadók összevonásának a beterjesztett formájáról.

Csak kis mértékben növekedhetnek a reálbérek

A munkavállalói oldal szóvivője a "változatlanság költségvetéséről" szólt a kormány javaslata nyomán, miközben alapvető változások zajlanak például az egészségbiztosítás terén. Kifogásolta, hogy nem jelenik meg az egészségbiztosítók értékesítéséből befolyó bevétel a költségvetésben. Ugyanakkor a kormány válasza szerint ezek a változások a következő évi büdzsére fognak majd hatni.

A dolgozói érdekképviseletek elfogadhatatlannak tartják a tervezett elvonást a munkaerő-piaci alapból. Szerintük jelentős összegek kerülnek át olyan egyéb költségvetési célokra, amelyek nem szolgálják közvetlenül a foglalkoztatás javítását. Emellett azt várják, hogy a reálbérek érzékelhető módon növekedjenek. Utóbbira a kormány továbbra sem lát forrást, és csak kis mértékű bővülést tart lehetségesnek.

A közterhek csökkentését sürgetik az érdekképviseletek 

Ha a kormányzati program teljesítése jól halad, szükség lenne az OÉT bevonásával fellazításról, közterhek csökkentéséről beszélni a munkáltatói oldal szerint. Úgy vélték: ahhoz, hogy az ország ne kerüljön be egy negatív növekedési spirálba, nem szabadna túlzottan erőltetni az egyensúlyt, mert az visszafogja a gazdasági bővülést. Tátrai Miklós elmondta, erről a jövő év elején lehet tárgyalni, amikor már értékelhetővé válnak az ez évi adatok.

A munkaadói érdekképviseletek kifogásoltak azt is, hogy a szigorító gazdasági intézkedések egy része eleve átmeneti jellegű volt, ennek ellenére nincs utalás arra, hogy ezeket a többletterheket meddig kell fizetni.

Úgy vélték, ki kéne mondani, hogy mekkora költségvetési hiány elérésekor szűnnek meg ezek a többletterhek. Mivel ezt a javaslatot nem fogadta el a kormányzat, Ungvárszki Ágnes szerint legalább az OÉT-ben jóvá kellene hagyni egy állásfoglalást a plusz terhek fokozatos megszüntetéséről. A munkavállalói oldal jelezte: támogat egy ilyen közös állásfoglalást.

Tovább tárgyalnának a korkedvezményről

A tárgyaláson többször szó esett a korkedvezményes nyugdíjról szóló törvénytervezetről, amit a munkavállalók napirend előtti felszólalásukban elutasítottak. Szerintük a korkedvezménybe a műszakos dolgozókat is be kellene vonni, a sofőröknél pedig meg kellene szüntetni a típusfüggőséget. A munkavállalói érdekképviselet azt sürgette, hogy arról önálló törvényjavaslatként tárgyaljanak, ne pedig az adótörvénycsomag részeként. A kormány jelezte: nyitott a további egyeztetésekre a korkedvezményről.

Kovács Zita 

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!