2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A Hammer Champy szerzőpáros híres BPR könyve az Adam Smith által tárgyalt munkamegosztás problémáját új megvilágításba helyezte. Smith híres tétele az volt, hogy a hatékonyság akkor növelhető a maximálisra, ha az emberi tevékenységet alap elemeire bontjuk és mindenki csak ezen tevékenységelemek egyikét végzi, azt viszont maximális hatékonysággal, maximális termelékenységgel.

Végezetül még egyszer a misszióról

Ezután jogosan vetődhet fel a kérdés: végső soron mi a kontrolling vállalaton belüli szerepe, missziója?

Természetesen továbbra is a tervezés során stratégia és a résztervek összegyúrója és számszerűsítője, döntéselőkészítő műhelye. Megpróbálja összemérni az összehasonlíthatalant: számba veszi és pénzben kifejezi különböző tevékenységek ráfordításait és bevételeit, múltban és jövőben egyaránt, különböző időtávon, bizonytalan környezetben. Méri a teljesítményt azáltal, hogy egyetlen közös nyelvre, pénzre fordítja a vállalatok szerteágazó tevékenységét.

Azonban ezen felül küldetése a jövőbe tekintő kockázatfeltárás: észre kell vennie és riasztania amennyiben egy üzleti döntés következtében számottevő negatív hatás vagy elszalasztott lehetőség adódhat.

A parlamenti demokráciából vett hasonlattal élve olyan ez, mint egy tipikus ellenzéki szerep: folyamatosan figyeli és követi a kormány minden intézkedését, és szükség esetén építő kritikának alávetve felhívja a figyelmet a problémákra, negatívumokra, elszalasztott lehetőségekre.

A vállalatokon belül a kontrolling teszi mindezt természetesen sziguorúan szakmai alapon, párbeszédet folytatva, egyeztetve a szakterületekkel, és ezek eredményeképpen lehetőleg még az események bekövetkezése előtt felhívja a döntéshozók figyelmét a gondokra, lehetőségekre és a szóba jöhető alternatívákra. Hagelmayer Istvántól, az Állami Számvevőszék egykori elnökétől vett kifejezzéssel élve egyfajta "jelzőkutya".

Kapcsolódó anyagunkLEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.