TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Bár a cégvezetők sok esetben a könyvelőt okolják, néhány adózási helyzetben a vállalkozónak kell döntést hoznia és a felelősséget viselnie. Kontrolling-számvitel sorozatában az mfor.hu szakértője ezúttal annak nézett utána, melyek a könyvviteli szolgáltatást végző és a megbízó közötti szerződés tartalmi elemei.

Pontos teljesítés bármilyen tekintetben csak akkor várható el, ha az arra vonatkozó megállapodás is egyértelműen meghatározza a megbízó és a megbízott közötti jogviszonyból eredő feladatokat. A könyvviteli szolgáltatást végzők és megbízóik közötti szerződéseknek ezért a tevékenység jellegének megfelelően kell a teljesítési feltételeket meghatározniuk.

A valamennyi számviteli szolgáltatás körébe tartozó feladat, mint szerződési feltétel olyan tág fogalom, hogy - hiányosság vagy hiba esetén - nehéz utólag megállapítani a felelősséget. A könyvviteli szolgáltató akkor jár el helyesen, ha a megbízójával kötött szerződésben nemcsak azt fejti ki szabatosan, miért felelős, hanem azt is, miért nem. Ezen írás körében a könyvelési megbízási szerződések keretébe tartozó egyes témakörök különösen jelentősek lehetnek.

Adózás: a szabálytalanságokért nem a könyvelő a felelős

A számviteli szolgáltatáshoz szorosan kapcsolódó téma az adózás kérdése. A közhiedelem szerint az adózás a könyvelés szerves része, és az adózás területén elkövetett szabálytalanságokért, hibákért a könyvelő tehető felelőssé.

Ez természetesen nem igaz. Megszokott dolog, hogy a könyvelő az adózási kérdések többségében segítségére tud lenni megbízójának, azonban nagyon sok esetben az adózást illető döntés a vállalkozóé. Ebben természetesen adhat számára tanácsot a könyvelő, ha azt felvállalja. Ha azonban nem veszi magára az adótanácsadó szerepét, akkor ezt világossá kell tennie.

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány tipikus adózási helyzetet, amelyben a vállalkozónak kell a döntést meghoznia, és egyúttal az adóügyi következményeket is viselnie:

  • a kisvállalkozói kedvezmény igénybevétele,
  • adókedvezmények igénybevételére való jogosultság megítélése,
  • a számlák szabályszerű kiállítása, különösen a számláiban felszámított általános forgalmi adó mértékére,
  • szigorú számadás alá vont nyomtatványok nyilvántartása,
  • tevékenységének mind statisztikai, mind vámtarifa szerinti besorolása,
  • a termékértékesítési, valamint a szolgáltatásnyújtási tevékenység áfa-körben elfoglalt helyének meghatározása,
  • természetbeni juttatásoknak az adókötelezettség tekintetében történő megítélése, valamint az adókötelezettség teljesítéséhez szükséges adatok megfelelő időben történő szolgáltatása,
  • jövedelemkifizetések bizonylatolása, szerződésekkel való alátámasztása, illetőleg a számfejtéshez való adatok időben történő szolgáltatása,
  • tagi kölcsön nyújtása esetén a kölcsönszerződés elkészítése,
  • törvényekben és egyéb rendelkezésekben a tevékenységre vonatkozó szabályok ismerete és azok figyelembevétele.

Az adóügyi jogkövetkezmények tekintetében az adókötelezettség (adóhiány) mindenképpen a vállalkozót terheli, a könyvelést ellátó - rá felróható késedelem vagy mulasztás esetében - csak az adóbírság vagy a késedelmi pótlékok megfizetéséért lehet felelős.

Ugyancsak általában a könyvelési tevékenységhez kapcsolódhatnak az adóhatósági, nem adóbevallás jellegű adatszolgáltatások, illetve az azokban bekövetkező változás bejelentések. Ebben általában a könyvelők segítenek. A beadási határidők betartásáért azonban nem vállalhatnak felelősséget, így például abban a esetben sem, ha későn jut tudomásukra, hogy változás következett be a vállalkozó adataiban.

Kerekes Anikó

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Cégvezetők kontra könyvelők: a kudarc árva gyermek
Az ingatlan-bérbeadás jövedelmeinek elszámolása
Amit a számlán szövegesen is szerepeltetni kell

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.