<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A saját kártyához beállított alacsonyabb készpénzfelvételi limit akadályozhatja, hogy az ügyfél akár egy művelettel 150 ezer forintnyi összeget vegyen fel az ATM-ből, a probléma azonnal orvosolható a saját banknál történő limitmódosítással - hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés 2014. február 6-án új előírásokat határozott meg a havi kétszeri, összesen maximum 150 ezer forintnyi díjmentes készpénzfelvételhez kapcsolódóan a hitelintézetek számára. Eszerint a magyarországi bankautomatákból való készpénzfelvételnek a bankok által beállított felső limitje nem lehet kevesebb napi 150 ezer, tranzakciónként pedig 75 ezer forintnál.

A banki ügyfelek az egyes tranzakcióknál természetesen ennél kisebb összegek felvételére is jogosultak, de e mértékeket a hitelintézeteknek mindenképpen biztosítaniuk kell.

A fogyasztók bankkártya-szerződéseik korábbi megkötésekor rendelkeztek arról, hogy milyen napi készpénzfelvételi limitösszeget határoznak meg bankkártyájuknál. Az MNB azt tanácsolja az ingyenes készpénzfelvételre jogosult - azaz hitelintézetüknél már erre vonatkozó nyilatkozatot tett - ügyfeleknek, ellenőrizzék, hogy a korábban beállított napi bankkártyás készpénzfelvételi limitjük összhangban van-e az új ingyenes készpénzfelvételi lehetőséggel kapcsolatos igényeikkel és fogyasztási szokásaikkal.

Amennyiben a limit összegét az érintett ügyfelek korábban napi 150 ezer forint alatt határozták meg, e saját rendelkezésük - és nem a bank hibája - miatt nem tudnak egyszeri tranzakcióval egy nap alatt ilyen nagyságú összeget kivenni. Ha ilyen esetben az ügyfél módosítja - vagyis 150 ezer forintra vagy annál magasabbra állíttatja be - bankjánál napi készpénzfelvételi limitjét, akár azonnal igénybe tudja venni az ingyenes készpénzfelvétel maximumösszegét.

A készpénzfelvételi limit összegének meghatározásakor ugyanakkor a személyes igényeket és a biztonsági kockázatokat egyaránt célszerű mérlegelni - írja az MNB.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.