Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A lengyel kormány kedden elfogadta a nyugdíjrendszer reformjáról szóló törvény tervezetét, amelynek alapján az állam magához vonja a magánnyugdíjpénztárak állampapír-portfólióját és a továbbiakban nem teszik kötelezővé a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.

A reform eredményeként mintegy 8 százalékkal, 50 százalék alá esik az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya, és csökken a költségvetés hiteligénye, ami jelentősen tágítja a kormány mozgásterét a lehűlőben lévő gazdaság ösztönzésére.

Donald Tusk miniszterelnök már korábban úgy értékelte, hogy a létező rendszer "nagyon költséges, és jórészt az államadósság növekedésére épül".

A magánnyugdíjpénztárak korábbi becslések szerint mintegy 270 milliárd zlotys (1 zloty - 71 forint) nettó eszközértékének 51,5 százalékát teszik ki az állampapírok, a többi részvény.

A törvény várhatóan 2014. január 31-én lép hatályba.

A lengyel nyugdíjrendszer eddig kétpillérű volt, az állami nyugdíjalapba és a magánynyugdíjpénztárakba való kötelező befizetéseken alapult. A második pillér fennmarad ugyan, de minthogy a befizetés önkéntes lesz, elemzők szerint a magán-nyugdíjpénztári rendszer belátható időn belül tökéletesen marginalizálódik.

Az 1999-ben bevezetett nyugdíjreform keretében a nyugdíjjárulékot úgy osztották meg, hogy a járulékköteles jövedelem 12,2 százaléka az állami nyugdíjalaphoz, 7,3 százaléka pedig a kötelező magánpénztárakhoz került. Az utóbbi arányt 2011-ben 2,3 százalékra csökkentették, de az idén 2,8 százalékra emelték.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.