2016. május 4. 12:58

Ellenzi az 500 eurós bakjegy kivonását a forgalomból a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke Clemens Fuest - tájékoztatta szerdán közleményben az ifo az MTI-t.

"Az 500 eurós bankjegy kivonása a forgalomból aláásná az Európai Központi Bankba (EKB) vetett bizalmat, mert azt a benyomást keltené, mintha a bankjegy kivezetése a negatív kamatláb még további csökkentésének célját szolgálná" - idézi a közlemény Clemens Fuest szerdán Münchenben tett nyilatkozatát.

A közlemény rámutat: a nagycímletű bankjegyek hiánya fokozza a negatív kamatlábak hatékonyságát, mivel azok a készpénzre nincsenek hatással, csak a számlapénzre. A nagycímletű bankjegyek hiánya emellett megemeli a készpénz tartásának költségeit is a pénzintézeteknél.

Nálunk nem megszűntették, csak lecserélték a legnagyobb címletű pénzt

"Mivel makrogazdasági szempontból igazából semmilyen meggyőző érv nem szól a negatív kamatlábak még további csökkentése mellett, az EKB - ha valóban a feketegazdaság visszaszorítása a célja - jobban tenné, ha elhalasztaná a döntést az 500 eurós bankjegy kivezetéséről amíg ismét pozitív tartományba nem térnek vissza a kamatok" - fogalmazott Clemens Fuest, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.