2016. május 4. 12:58

Ellenzi az 500 eurós bakjegy kivonását a forgalomból a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke Clemens Fuest - tájékoztatta szerdán közleményben az ifo az MTI-t.

"Az 500 eurós bankjegy kivonása a forgalomból aláásná az Európai Központi Bankba (EKB) vetett bizalmat, mert azt a benyomást keltené, mintha a bankjegy kivezetése a negatív kamatláb még további csökkentésének célját szolgálná" - idézi a közlemény Clemens Fuest szerdán Münchenben tett nyilatkozatát.

A közlemény rámutat: a nagycímletű bankjegyek hiánya fokozza a negatív kamatlábak hatékonyságát, mivel azok a készpénzre nincsenek hatással, csak a számlapénzre. A nagycímletű bankjegyek hiánya emellett megemeli a készpénz tartásának költségeit is a pénzintézeteknél.

Nálunk nem megszűntették, csak lecserélték a legnagyobb címletű pénzt

"Mivel makrogazdasági szempontból igazából semmilyen meggyőző érv nem szól a negatív kamatlábak még további csökkentése mellett, az EKB - ha valóban a feketegazdaság visszaszorítása a célja - jobban tenné, ha elhalasztaná a döntést az 500 eurós bankjegy kivezetéséről amíg ismét pozitív tartományba nem térnek vissza a kamatok" - fogalmazott Clemens Fuest, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke.

MTI