2008. január 28. 07:34

Március 9-én lesz a Fidesz által kezdeményezett népszavazás három kérdésről: a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról. Az ellenzék ezek eltörlését szorgalmazza. A felvetett témák közül költségvetési szempontból komolyabb tételnek számít a vizitdíj, illetve a kórházi napidíj kérdése, hiszen e forrásból tavaly is származtak bevételek. A tandíj bevezetése csak 2008-ban lenne esedékes. Mfor.hu háttér.

Márciusban szavazunk (Mfor-montázs)

A vizitdíj és kórházi napidíj 21,7 milliárd forintos bevételt hozott a bevezetése óta eltelt tíz hónapban - mondta el a hétvégén egy konferencián Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

64 milliárdos spórolás

Tájékoztatása szerint a háziorvosok bevétele nőtt, csökkent az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma, ez a kétfajta térítési díj pedig visszaszorította a hálapénzt. A vizitdíj és kórházi napidíj bevételi többlete és az ezek eredményeként csökkenő kiadási megtakarítások összesen 64 milliárd forintot jelentenek - tette hozzá.

A részletekről a tárcavezető elmondta: havonta átlagosan 180 ezer forinttal nőtt egy háziorvosi praxis bevétele, ami szerinte azért is nagy szó, mivel a reálbérek közben csökkentek Magyarországon.

A díjak bevezetése megtakarításokat eredményezett az ágazaton belül, így a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök forgalmában, valamint az aktív és krónikus kórházi ellátáson belül is - mondta Horváth Ágnes. Járóbeteg-ellátásban hárommilliárd, az aktív szakellátásban 21,2 milliárd, a krónikus kórházi ellátásban 1,1 milliárd, a gyógyászati segédeszközök területén pedig egymilliárd forint a megtakarítás; a gyógyszerforgalomból adódó spórolás pedig 15 milliárd forint - ismertette a szakminiszter. A tárcavezető szerint a vizitdíj és kórházi napidíj bevezetése beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Ötvenmilliárd nem sok a költségvetésben

A kórházi napidíjról és a vizitdíjról szóló javaslatot az ellenzéki párt újrafogalmazta, hogy még véletlenül se érintse a költségvetést, ugyanis az alkotmány kimondja, hogy büdzséről nem lehet népszavazást tartani. Így a kérdések arra vonatkoznak, hogy e két díj a következő év januárjától megszűnjön-e, vagyis ez a rész - sikeres és érvényes voksolás esetén - a 2009-es költségvetési törvényt érinti majd.

A tandíj hasonló nagyságrendű kérdés, hiszen a tervek szerint 2008 szeptemberétől átlagosan 105 ezer forintot kell fizetniük a másod-ötödéves egyetemi és főiskolai hallgatóknak. Az állami képzésben résztvevőkkel számolva évi 26,6 milliárd forint pluszbevétele keletkezik majd a felsőoktatási intézményeknek.

Az adatokból kitűnik, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj, illetve a tandíj éves költségvetési bevétele mintegy ötvenmilliárd forintot tesz ki. Vagyis a magyar állampolgárok - legalábbis a számok szintjén - márciusban ennek az ötvenmilliárdnak a sorsáról is döntenek.

Az államháztartás egészét nézve meglehetősen kicsi a tétje a népszavazásnak, hiszen lényegesen nem befolyásolja a költségvetést. A megtermelt bruttó hazai termék (GDP) évente átlagosan 26-27 ezer milliárd, míg a költségvetés bevételi oldala 10-11 milliárd forint, és ennek elenyésző része a napidíj, a vizitdíj és a tandíj ellentételezése.

Lebonyolításra 4,5 milliárd forint

A kormány a népszavazás lebonyolításának költségeire 4,5 milliárd forintot különített el. Arról azonban sokkal kevesebbet tudni, hogy a pártok mennyit kívánnak költeni a kampány során. Közismert tény, hogy a kampányok finanszírozásnak vannak látható és nem látható elemei. Szakértők szerint a látható kiadások a négy parlamenti párt közléseit alapul véve mintegy másfél milliárd forintot fognak összességében kitenni.

VMI

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.