Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A republikánus többségű amerikai képviselőház washingtoni idő szerint péntek este csekély többséggel elfogadta a John Boehner házelnök által az adósságplafon emeléséről előreterjesztett törvénytervezetet, de azt a demokrata többségű szenátus azonnal el is utasította.

A demokrata többségű szenátus 59-41 arányban leszavazta a képviselőházban 218-210 arányban elfogadott törvényjavaslatot. Ugyanakkor a dokumentum alsóházi elfogadása után a republikánus párt hivatalos álláspontjává vált az adósságplafon emelésével kapcsolatban hetek óta folytatott küzdelemben, amelyben ha nem születik meg a kompromisszum, az amerikai kormány augusztus 2-án fizetésképtelenné válik.

Boehner pártja ultrakonzervatív tagjainak lázadása miatt csütörtök éjjel még kénytelen volt visszavonni a szavazásra beterjesztett tervezetet. A Tea Party mozgalom tagjai ugyanis a javaslatban szereplőknél jelentősebb megszorításokat akartak elérni. A házelnök a zendülők közül többeket azzal fordított ismét a maga oldalára, hogy megígérte: az adósságplafon egy újabb, jelentősebb emelése előtt a kongresszus olyan alkotmánymódosítást fogad el 2012 végig, amely előírja majd a költségvetés egyensúlyban tartását. "Itt az ideje, hogy ez a kormány és az ellenkező oldalon ülő párt is letegyen valamit az asztalra" - jelentette ki John Boehner.

A Boehner-terv egy 10 éven át végrehajtandó, 917 milliárd dolláros kiadáscsökkentés fejében 900 milliárd dollárral emelné meg az adósságplafont, azzal, hogy jövőre egy jelentősebb deficitlefaragásról és adósságlimit-változtatásról kellene megállapodni. A megszorítások értéke összességében elérné 2,5 ezer milliárd dollárt.

A demokraták korábban mind az alkotmánymódosítás, mind pedig a kétlépcsős adósságplafon-emelés gondolatát elvetik. A nap folyamán korábban Barack Obama amerikai elnök sürgette, hogy a demokrata és a republikánus vezetők jussanak kétpárti kompromisszumra. Mint mondta, Boehner tervének nincs esélye arra, hogy törvényerőre emelkedjen.

A kongresszus által korábban meghúzott, jelenleg 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon emelése nélkül a kormánynak választania kell majd, hogy a külföldi hiteltörlesztéseket vagy a belföldi költségvetési kiadásokat akarja-e teljesíteni. Ha a felek nem jutnak megállapodásra, az Egyesült Államok elveszíti az AAA kategóriájú hitelminősítését. A kudarc várható gazdasági hatását vetíti előre, hogy a Dow Jones-index pénteken már hatodik napja csökkenőben volt.

Amíg a Boehner-tervet a képviselőházban egyetlen demokrata sem támogatta, a szenátusban több republikánus politikus átszavazott. Harry Reid, a szenátus elnöke korábban előterjesztetett egy 10 évre 2,2 milliárd dolláros megtakarítást előirányzó tervet, amely szerinte és Obama elnök szerint is kétpárti támogatottságot élvez. Viszont Reid javaslatában szeretné elkerülni, hogy az adósságplafon-emelésre vissza kelljen térni a 2012-es novemberi elnökválasztás előtt.

Mivel a demokraták lemondtak arról, hogy a deficitet megszorítások mellett adóemeléssel is megpróbálják csökkenteni, amerikai kormánytényezők és szakértők szerint a Boehner- és a Reid-terv nem összebékíthetetlen, ezért a hétvége várhatóan az ezek közelítésére irányuló erőfeszítések jegyében telik majd Washingtonban.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.